Nagy változások jönnek szeptembertől

trafipax sebességmérés
Országos Rendőr-főkapitányság bemutatja a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat rendszerelemeként bevezetésre kerülő változtatható helyű Komplex Közúti Ellenőrző Pontokat (VH KKEP) 2015. február 4-én
Vágólapra másolva!
Komoly változások lépnek életbe az első tanítási napon. Szeptember 1-től főleg a közlekedés lesz más, de néhány megyében az orvosi ügyeleti rendszer is megváltozik. Mutatjuk a részleteket! - írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

Mint minden évben, úgy idén is az iskolakezdéstől újra a tanítási időszakban érvényes menetrendek szerint közlekednek a buszok, vonatok. Ez főként azt jelenti, hogy sűrűbben közlekednek majd a reggeli, délutáni órákban a járatok például a fővárosban. De nem ez az egyetlen dolog, ami a közlekedésben változik szeptember 1-től. Drágulnak például a közlekedési bírságok, a vonaljegyek is. Mi változik még?

Drágulnak a vonaljegyek szeptember 1-től

A BKK megemeli néhány terméke árát: a vonaljegy 450 forint, a fedélzeti vonaljegy 600 forint, illetve a gyűjtőjegy 4000 forintba kerül szeptember 1-jétől. A bérletek ára ugyanakkor továbbra sem változik: a felnőtt havi bérlet 9500 forintba, a diákbérlet pedig 3450 forintba kerül szeptember elseje után is - írja a BKK. Az olcsóbb, vonaljegy típusú jegyek az árváltozás után még egy évig, azaz 2024. augusztus 31-ig használhatók fel.

Szeptember 1-től jelentősen megnő a sebességtúllépésért kiszabható pénzbírság összege

Ezzel egy időben több közlekedési kihágás büntetési tétele is magasabb lesz. Azok a sofőrök például, akik 50-es vagy annál lassabb sebességkorlátozásnál 15–25 km/órával lépik túl a sebességkorlátot, 39.000 forint bírságot kaphatnak, 25–35-ös sebességtúllépésnél 58.500 forintot fizethetnek, ha pedig 75 km/órával nagyobb sebességtúllépésen kapnak rajta valakit, az 390.000 forint büntetésre számíthat - olvasható a Magyar Közlönyben.

A kép illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szintén vaskos büntetésre, egészen pontosan 65.000 forint megfizetésére számíthatnak azok, akik a tiltás ellenére a vasúti átjáróba hajtanak. Ugyanennyit kell fizetni a kötelező haladási irány megszegéséért, a behajtási tilalom megszegése pedig 39.000 forintba kerül. A leállósávon haladás büntetési tétele 130.000 forint lesz szeptember elsejétől. A természetvédelmi övezetbe engedély nélküli behajtás esetén pedig 195-390 ezer forint a büntetési tétel.

Szeptembertől több pénzt lehet azonnal átutalni

2020. szeptember elseje óta ténylegesen azonnal lehet egyik számláról a másikra pénzt utalni, vagyis a pénz azonnal megérkezik a számlákra. Az így elutalható maximális 10-ről 20 millió forintra változik az azonnali fizetési rendszerben végrehajtott tranzakciók összegének felső határa szeptember 1-től, ezzel még nagyobb kényelmet biztosítva a vállalkozások és a lakosság számára. Aki ilyen nagy összegeket utal át (pl. munkáltatók), jó ha tudja, hogy az ilyen tranzakció napon túli utalásként teljesül, vagyis a délután 5 óra után indított tranzakciók már csak másnap, a hétvégi, ünnepnapi utalások pedig csak az első munkanap reggelén érkeznek majd meg.

Újabb két megyében vezetik be az új ügyeleti rendszert

Veszprém, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szeptember 1-től megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer: az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat szervezi meg. A legfontosabb változás, hogy este hat után a 1830-as új, egységesen hívható telefonszámot kell tárcsázni, ha egészségügyi gondunk támad. A vonal túloldalán egy szakember veszi fel a telefont, aki segít eldönteni, mekkora a baj: menjünk ügyeletre, elég másnap a háziorvoshoz menni, esetleg mentőre van szükségünk. Fontos, hogy súlyos, életveszélyes helyzetben továbbra is a 112-tőt kell tárcsázni ezekben a vármegyékben is!