Mégsem köti havidíjhoz az ülésfűtést a BMW

BMW
Az opcióként megrendelhető Live Cockpit Professional része a Head-Up kijelző, valamint a központi kijelzőn vagy a digitális műszeregységen elérhető kiterjesztett nézet (Augmented View), a gesztusvezérlés külön tétel
Vágólapra másolva!
Ettől függetlenül számíthatnak havidíjas extrákra az autóit megvásárlók.
Vágólapra másolva!

Nem teljesen újdonság az autógyártók számára az előfizetéses szolgáltatásokkal való kufárkodás, azonban leginkább a beépített navigációs rendszerek használatáért, vagy legalábbis a hozzájuk tartozó térképfrissítésekért kértek valamilyen rendszerességgel díjat. Ez elmúlt években viszont számos nagy márkánál komolyan felmerült a havidíjas üzleti modellen keresztüli folyamatos bevételszerzés ötlete, ráadásul a fogyasztói elvárásokkal szembemenve olyan extrákat kezdtek fizetőfal mögé zárni, amelyek klasszikusan egy összegben kifizetendő extrák voltak a rendeléskor.

A jövőben csak szoftveres típusú extrákat kíván havidíjassá tenni a BMW Forrás: BMW

A legnagyobb visszhangot a BMW váltotta ki, egyes országokban minden érintett kocsijába beépítette az ülésfűtést, azonban havi 18 dollárba kerülő előfizetéses szolgáltatásként árulta azt. A közvélemény látszólag nagyobbik része ezt automatikusan kisstílű legombolásnak nyilvánította, plusz a kocsik tulajdonosai sem kívánták elhinni, hogy a BMW nem építette be az ülésfűtés árát az autójuk vételi árába, érzésük szerint egy velük kifizettetett extra használatáért kívánt havidíjat kérni a vállalat.

Akármi is legyen a valóság, az Autocar magazinnak nyilatkozva a gyártó értékesítési és marketinges osztályának egyik testületi tagja bejelentette, hogy vége lesz a praktikának: a jövőben csak szoftveres típusú extrákat zár majd fizetőfal mögé a BMW, például a vezetési és parkolási segédekhez hasonló funkciókra kell gondolni.

Pieter Nota maga hozta fel további példaként, hogy az ülésfűtés kikerült a havidíjas tételek köréből, a jövőben a megszokottnak megfelelően a szükséges hardverrel előszerelve vagy anélkül gördülnek majd ki az autók a gyárakból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!