Egy billió fényév széles galaxisbuborékokat fedeztek fel

Ho'oleilana buborékgalaxis
Egy művész ábrázolása a Ho'oleilana buborékgalaxisról.
Vágólapra másolva!
Csillagászok felfedezték az első galaxisbuborékot, ami a galaktikus udvarunkban helyezkedik el: ez egy majdnem elképzelhetetlenül nagy kozmikus struktúra, amiről úgy vélik, hogy egy rögtön az  Ősrobbanás utánról származó  fosszilizált maradvány. A buborék egy billió fényévet ível át, 10-szer szélesebb, mint a Tejút. A felfedezést a The Astrophysical Journal magazinban publikálták. - írja a őhys.org.
Vágólapra másolva!

A galaxisbuborék viszonylag közel van, 820 millió fényévre a mi galaxisunktól, a mi galaxisunkat a csillagászok a közeli univerzumnak nevezik. Szabad szemmel nem látható.Úgy vélik, hogy a buborék egy szívvel rendelkező szferikus héj. A szívben van a szuper-, amit galaxishalmaz, a Bootes, amit hatalmas üresség vesz körbe, a 'Nagy Semmi". A héj számos más, a tudomány számára már isemrt galaxis szuperhalmazokat tartalamz, köztük a masszív struktúra, a Lusta Nagy Fal.

A felfedezés megerősít egy jelenséget, melyet először Jim Peebles írt le 1970-ben amerikai kozmológus, és Nobel-díjas fizikus. Az volt az elmélete, hogy az ősi univerzumban - később forró plazma - a gravitásció és sugárzás kavargása hanghullámokat hozott létre, a barion akusztik oszcillációkat.

Ahogy a hanghullámok keresztülhullámoztak a plazmán, buborékokat hoztak létre. Körülbelül 380.000 évvel az Ősrobbanás után, az univerzum lehűlésével a folyamat megállt és a buborékok megfagytak. Aztán a buborékok nagyobbak lettek az univerzum tágulásával, hasonlóan más, az Ősrobbanás utánról származó fosszilizált maradványokhoz.

A csillagászok korábban észleltek barion akusztik oszcilláció jeleket 2005-ben, amikor a közeli galaxisokból származó adatokat vizsgáltak. De az újonnan felfedezett buborék az első ismert barion akusztikus oszcilláció.
A buboréknak a csillagászok egy hawaii-i teremtés mantrából származó nevet adtak: Ho'oleilana, ami azt jelenti "ébredés küldte morajlások". A név a tanulmány vezető szerzőjétől Brent Trulytól, a Hawaii-i Egyetem csillagászától származik. A buborékot véletlenül fedezték fel, Tully munkájának részeként, galaxisok új katalógusai kutatása közben.

Egy művész ábrázolása a Ho'oleilana buborékgalaxisról. Forrás: https://phys.org/news/2023-09-billion-light-year-wide-galaxies.html

Cullan Howlett kozmológus matematikailag meghatázozta a szferikus struktúrát, mely a legjobban megfelelt a megadott adatokkal. Így a kutatók vizualizálni tudták a Ho'oleilana három dimenziós alakját - és a benne lévő galaxisok szigetcsoportjainak pozícióját. Hamarosan több buborékot is észlelhetnek az univerzumban. A júliusban kilőtt űrteleszkóp, az Euclid széleskörűen belátja az univerzumot, tehát potenciálisan felfedezhet még több buborékot. A déli féltekén, Dél-Afrikában és Ausztráliában van a masszív rádió teleszkóp, a Square Kilometre Array, mely szintén új képeket nyújthat a galaxisokról.

(Forrás: https://phys.org/)