Több év után előkerült egy holland múzeumból ellopott Van Gogh-festmény

painting TOPSHOTS Horizontal
An handout picture released by Dutch art detective Arthur Brand shows a portrait of him posing with the painting title "Parsonage Garden at Nuenen in Spring", painted by Vincent van Gogh in 1884, at his home in Amsterdam on September 11, 2023. Brand has recovered a precious Vincent van Gogh painting that was stolen from a museum in a daring midnight heist during the coronavirus lockdown three-and-a-half years ago. Brand, dubbed the "Indiana Jones of the Art World" for tracing a series of high-profile lost artworks, told AFP that confirming the painting was the stolen Van Gogh was "one of the greatest moments of my life." (Photo by Handout / ARTHUR BRAND / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Arthur Brand " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy holland múzeumból 2020 márciusában ellopott Van Gogh-festményt három és fél év után sikerült a múzeumba visszajuttatni.
Vágólapra másolva!

Arthur Brand holland művészeti nyomozó elmondta, hogy a 139 éves festményt egy párnában és egy Ikea-táskában adta át neki egy férfi.

- mondta.

2021-ben a valódi tolvajt nyolc évre börtönbe zártak az eset miatt. De addigra a több millió eurót érő festmény már gazdát cserélt.

Van Gogh Tavaszi kert című művét az Amszterdamtól délkeletre fekvő hollandiai Laren városából lopták el. A tolvaj a Singer Múzeumból vitte el a képet. A múzeum két üvegajtaját törte be egy kalapáccsal, a koronavírus ideje alatt tartott zárlat kezdetén.

A múzeum a művet az északkeleti Groningen városának múzeumától kapta kölcsön.

Arthur Brand nyomozó visszaszerezte Vincent van Gogh egyik értékes festményét, amelyet három és fél évvel ezelőtt, a koronavírus okozta zárlat idején egy éjjeli rablás során loptak el egy múzeumból Forrás: AFP/Handout

A francia származású tolvajt, az 59 éves Nils M. egy másik művet is ellopott egy Frans Hals-festményt az Utrecht melletti Leerdamban található múzeumból.

A DNS-ét mindkét tetthelyen megtalálták.

A rendőrség által lehallgatott kommunikáció szerint az 1884-ben készült Van Gogh-festményt, amely a Tavaszi kert néven is ismert, egy bűnözői csoport szerezte meg azzal a szándékkal, hogy azt rövidebb börtönbüntetésért cserébe felhasználja.

Brand, aki a holland rendőrséggel együttműködve kereste a művet, a BBC-nek elmondta, hogy tudták, hogy a mű a bűnözői alvilág egyik csoportjától a másikhoz kerül majd.

Végül egy amszterdami férfi kereste meg, aki felajánlotta, hogy teljes titoktartásért cserébe visszaadja a festményt.

A holland rendőrség művészeti bűnözés elleni osztályának szóvivője megerősítette, hogy a visszaszerzett festmény hiteles,

Andreas Blühm, a Groninger Múzeum vezetője pedig örömét fejezte ki a festmény biztonságos visszaszolgáltatása miatt.