Magyar informatikus diákok a világ élvonalában

Európai Junior Informatikai Diákolimpia, eJOI, magyar, diákolimpikonok, Neumann Társaság
Az aranyérmet szerzett magyar diákolimpikonok.
Vágólapra másolva!
Georgiában rendezték meg a világ harminc országának legfeljebb 15 és fél éves diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI) szeptember 8-14 között. A magyar diákolimpikonok egy aranyéremmel és egy bronzéremmel tértek haza.
Vágólapra másolva!

A tavalyi virtuális verseny után a 2023-es, a georgiai (korábbi nevén: Grúzia) Kutaisiben megrendezett Európai Junior Informatikai Diákolimpián már személyesen vehettek részt az induló diákolimpikonok, köztük a magyar csapat négy tagja, akiket a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program - 1823 támogatásával.

Az aranyérmet szerzett magyar diákolimpikonok. Forrás: Origo

A szervezők a hivatalos versenyzők pontszáma alapján alakították ki az éremhatárokat: az erős mezőnyű versenyen összesen közel 96 diák indult Európából és számos Európán kívüli országból. A mezőny első fele kapott érmeket, ebbe a szegmensbe ketten kerültek be a magyar delegáltak közül.

A versenyen aranyérmet szerzett Görömbey Tamás, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, és bronzéremmel tért haza Sánta Gergely, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Mellettük a középmezőnyben bizonyította Juhász-Molnár Mirkó (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), valamint Széles Zsombor (Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium) a nemzetközi versenyen is jelentős tudását.

A magyar csapatot dr. Horváth Győző, az ELTE IK tanszékvezetője vezette, helyettese pedig Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!