Madarak millióit ölték meg, hogy védjék a rizsföldeket

Piroscsőrű szövőmadár (Quelea quelea)
Vágólapra másolva!
Összesen ötmillió piroscsőrű szövőmadarat (Quelea quelea) irtottak ki Tanzániában, elsősorban drónokkal, hogy megvédjék a rizsföldeket - közölte szerdán a helyi növényvédelmi hatóság (TPHPA).
Vágólapra másolva!

A TPHPA a múlt héten pusztította el a madarakat az ország északi részében fekvő Manyara régióban, ahol több mint 400 hektárnyi vetés forgott veszélyben.

"Ötmillió kártevő madarat öltünk meg, és most a többi övezeten őrködünk" - jelentette be Joseph Ndunguru, a hatóság főigazgatója.

A hatalmas csapatokban vándorló piroscsőrű szövőmadarak a múltban óriási pusztítást végeztek a mezőgazdasági kultúrákban Afrikában, rendszerint a száraz évszak kezdetén, szeptemberben és októberben szállták meg a vetéseket.

Piroscsőrű szövőmadár (Quelea quelea) Forrás: Biosphoto via AFP/Patrice Correia / Biosphoto/Patrice Correia

Joseph Ndunguru közölte, hogy a levegőbe permetezett vegyszerekkel csaptak le a madárrajokra, még mielőtt megrongálták volna az észak-tanzániai rizsföldeket.

A TPHPA szerint a madarak egyetlen nap alatt több mint 50 tonna terményt képesek elpusztítani.

2013-ban Ugandában 1,78 millió piroscsőrű szövőmadarat pusztítottak el, szintén a rizsföldek védelmében, a természetvédők felháborodását kiváltva.

A szövőmadár a világ legnépesebb madárfajának számít, és hírhedt olyan gabonafélék pusztításáról Afrikában, mint a búza vagy rizs.

(MTI/AFP)