Bármelyik pillanatban elindulhat az izraeli ellentámadás a Hamász terroristái ellen

Események

Izrael Palesztina háború izraeli háború konfliktus   2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét veszt
Gáza, 2023. október 10. Izraeli légitámadásban megsemmisült házak romjai Gázában 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Blokád alatt a Gázai övezet, Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indíthat. Kövesse az Origón a háború eseményeit!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
06:28
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:36
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: A Hamász tagjai halott emberek

A Hamász tagjai halott emberek - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vészhelyzeti kormány első ülésén. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, megérti az izraeli nép dühét és csalódottságát, de egyúttal figyelmeztette Izraelt, hogy tartsa magát a genfi egyezményhez. 

Izraelben a halálos áldozatok száma elérte az 1200-at, a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásoknak több mint 1100 halálos áldozata van - írta a BBC. 

06:40
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan megindulhat a szárazföldi offenzíva

Gáza teljes izraeli blokád alatt áll, tegnap megszűnt az áramszolgáltatás, miután a terület egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag. A több ezer sebesült miatt túlterhelt kórházak azt mondják, hogy kifogytak a gyógyszerekből.

Az ENSZ humanitárius folyosó létrehozására szólított fel. Eközben egyre nagyobb a várakozás, hogy Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indít.

Egy izraeli szóvivő elmondta, hogy az izraeli hadsereg, köztük 300 000 tartalékos, a határ közelében készül a bevetésre.

07:16
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Százezrek menekülnek Gázából

Több mint 338 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a Gázai övezetben, mivel Izrael folytatja a légicsapásokat - közölte az ENSZ.

A területre nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a segélyek és gyógyszerek. Humanitárius folyosó létrehozását is sürgetik, hogy a palesztinok elhagyhassák a háborús övezetet.

A rafahi átkelő, amely a Gázából Egyiptomba vezető fő kijárat, a gázai tisztviselők szerint kedd óta zárva van az izraeli bombázások után. (BBC)

08:04
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

21 thaiföldi állampolgár halt meg a Hamász támadásaiban

21-re emelkedett az Izraelben tartózkodó thaiföldi állampolgárok halálos áldozatainak száma - közölte Srettha Thavisin miniszterelnöke az X-en, a korábbi Twitteren.

Thavisin azt írta, a repülőgépes evakuálás mellett, hajókkal és autókkal menekítik a polgáraikat Jordániába. A becslések szerint 30 000 thaiföldi állampolgár dolgozik Izraelben. (BBC)

08:54
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

1200 ember halt meg Gázában

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint 1200 ember halt meg azóta, hogy Izrael légicsapásokat indított az övezetben, megtorlásul a Hamász terrortámadására. (BBC)

09:09
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz a németországi zsidóság biztonságának garantálásra szólított fel

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár.

"Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük" - magyarázta a szociáldemokrata politikus. "Ez számunkra elfogadhatatlan" - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

Berlin Neukölln kerületében mintegy százan gyűltek össze a hatósági tilalom ellenére, hogy a palesztinokkal fejezzék ki szolidaritásukat. A rendőrség azért nem engedélyezte a gyülekezést, mert megítélése szerint kockázatot jelentett a közrendre. Az engedély nélkül megtartott tüntetés feszült légkörben, rendőrök gyűrűjében zajlott. (MTI)

09:28
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden: Ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta - jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

"Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta" - fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem "a puszta gonoszságot" hozta el a világba.
A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.

"Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el" - közölte Biden.

09:54
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Pénteken ülésezik az ENSZ Izrael és Gáza ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül össze, hogy megvitassa az Izrael és a Hamász közötti konfliktust. Brazília, amely jelenleg az ENSZ BT soros elnökségét tölti be, összehívta az ülést, "hogy foglalkozzon a Gázai övezetben kialakult helyzettel" - közölte minisztériuma közleményében.

Mauro Vieira brazil külügyminiszter megszakította ázsiai útját, hogy New Yorkba utazzon az ülésre. (BBC)

10:19
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Túszok elengedését jelentette be a Hamász

Három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette a Hamász iszlamista terrorszervezet, miközben a szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200.

"Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek" - közölte a Hamász fegyveres szárnya. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a túszok kiszabadulását. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet.

A gázai egészségügyi minisztérium közben arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.
Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) csütörtök hajnalban azt tudatta, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, melyben több mint 1200 ember halt meg, mintegy háromezren megsérültek, és a fegyveresek feltételezhetően nagyjából 150 embert raboltak el és ejtettek túszul. (MTI)

10:37
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Halottkém is megerősítette a Hamász barbárságát

Jonathan Conricus az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta a Be'eri kibucban járt a mészárlás után egy halottkém, aki látta a gyerekek holttestét, és azt is megerősítette, hogyan haltak meg.

"Bevallom, eltartott egy ideig, amíg valóban megértettük és ellenőriztük ezt a jelentést, és nehéz volt elhinni, hogy még a Hamász is képes ilyen barbár tettet végrehajtani" – mondta Conricus.

"Azt hiszem, most már viszonylag biztosan állíthatjuk, hogy a Hamász ezt tette.. mindenhol szétszórt, megcsonkított holttestek voltak". (BBC)

10:50
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Így működik a Vaskupola, az izraeli légvédelem – elképesztő videó

11:24
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a németek segítségét kéri

Izrael arra kérte Németországot, hogy küldjenek lőszert. Korábban már az Egyesült Államok is bejelentette, hogy segíteni fognak Izraelnek a Hamász terroristáival szemben.

11:33
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett a szaúdi bejelentés

A szaúdi koronaherceg az Izrael és a Hamász közötti háború eszkalációjának megfékezéséről egyeztetett szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is.

Szaúd-Arábia "szakadatlan erőfeszítéseiről" számolt be Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az Izrael és Hamász között kirobbant háború eszkalációjának megállítása érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott szerdai telefonos egyeztetése során - tudatta a szaúdi állami hírügynökség.

A koronaherceg korábban közleményben hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadások leállításának szükségességét.

A török elnöki hivatal szerint Erdogan arról is tájékoztatta a szaúdi koronaherceget szerdai egyeztetésükön, hogy Ankara humanitárius segélyszállítmányok küldését tervezi a háborúban érintett területekre.

11:52
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent Izrael a Hamásznak

Israel Katz, izraeli energetikai miniszter szerint addig nem lesz gáz, üzemanyag és segély a Gázai övezetben, amíg a Hamász terroristái nem engedik el az összes túszt.

12:24
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász-párti Irán félelmetes üzenetet küldött

Az iráni és a szíriai elnök az iszlám országok közötti megállapodást sürget a palesztinok támogatásáról - tudatta a Nournews iráni hírügynökség csütörtökön.

"Az iszlám és az arab országoknak a világ összes szabad emberével együtt egyetlen közös álláspontot kell kialakítania a cionista rezsim által elnyomott palesztinok ellen elkövetett bűnök megállítására" - mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök szíriai kollégájával folytatott telefonos egyeztetése során.

Irán súlyos fenyegetést jelent Forrás: AFP

Szerdán az iráni elnök Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel is megvitatta a közel-keleti helyzet fejleményeit. A telefonos egyeztetések középpontjában az IRNA iráni hírügynökség tájékoztatása szerint "az iszlám világ egysége" állt.

A háború sújtotta Szíriában megnőtt Irán gazdasági befolyása az elmúlt években, az iráni rezsim hitelekkel és jövedelmező üzleti szerződésekkel támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1200 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000, és további 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

12:54
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Sokáig folytatódhat a háború

Isaac Herzog izraeli elnök elhúzódó háborúra számít az arab terroristák ellen a Gázai övezetben. Hozzátette, hogy a tragédia, amelyet a Hamász vérengzése okozott, majdnem minden izraeli családban érezhető.

13:23
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA készenlétben áll, ha Izrael segítségre szorulna

Egy második amerikai repülőgép-hordozó pénteken indul a virginiai Norfolkból. Emellett több repülőgép tart a közel-keleti amerikai katonai bázisokra. A különleges műveleti erők pedig már a tervezésben és a hírszerzésben is segítik az izraeli hadsereget.

Az Egyesült Államok aggódik, hogy a Hamász és Izrael közötti harcok egy még veszélyesebb regionális konfliktussá eszkalálódhatnak. A hadihajóknak és repülőgépeknek az elsődleges feladata egyelőre az, hogy olyan erőt mutassanak, ami visszatartja a Hezbollahot, Iránt vagy másokat attól, hogy kihasználják a helyzetet.

13:40
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szíria és Irán a palesztinok mögött állnak

Irán és Szíria elnöke telefonon tárgyalt a Gázai övezetben kialakult helyzetről, és mindkét ország támogatását fejezte ki a palesztin nép iránt.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint Bassár Aszad szíriai és Ebrahim Raisi iráni elnök azt mondták, hogy kiállnak a palesztin nép mellett, amely

bűncselekményeknek van kitéve, és joguk van ellenállni, hogy megvédjék törvényes ügyüket, hogy visszaszerezzék jogaikat.

14:01
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász évekig tervezte a háborút

A Hamász reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentésére, miszerint ő és Benny Gantz vészhelyzeti kormányt alakítottak, hogy az országot a Hamász fegyveres csoport ellen vezessék.

A Hamász tisztségviselői azt írták, hogy Izrael egységfrontja "nem fogja megfélemlíteni vagy elrettenteni az ellenállást".

Évek óta készülünk erre a támadásra és az ellenállás harcosai már hónapok óta készültek a legkegyetlenebb harcokra.

- mondta Mohammad Nazzal, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője.

14:13
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egy temetésen öltek meg 2 palesztint

A palesztin egészségügyi minisztérium két halottról számolt be, akiket izraeli telepesek lőttek agyon.

A jelentések szerint a gyilkosságok egy temetésen történtek.

14:27
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Légvédelmi riadó a gázai határ menti városokban

Légvédelmi szirénák szólnak több, a gázai határhoz közeli településen.

Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

14:39
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Utasítást adott a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásokat rendelt el a Hamász fegyveresei által túszul ejtett civilek kiszabadításának elősegítésére - közölte csütörtökön egy török elnökségi forrás.

A forrás arról is beszámolt, hogy valótlanok azok a korábbi jelentések, amelyek török tisztviselők és a Hamász közti ankarai találkozóról számoltak be.

Forrás: AFP/Adem Altan

Erdogan bírálója a palesztin területek izraeli megszállásának, és szerdán mészárlásnak nevezte a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásokat, de elítélte az izraeli civilek meggyilkolását is.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

15:01
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az izraeli háborús bejelentés

Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet - közölte Richard Hecht katonai szóvivő csütörtökön külföldi újságírókkal.

Hecht elismerte, hogy az izraeli légicsapások "nagyobbak, mint valaha", de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre.

A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről.

A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő.

15:37
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom ajánlatot tett

Az egyiptomi elnök csütörtökön humanitárius segítségnyújtást sürgetett a Gázai övezetben élő palesztinok számára, és egyúttal hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, amely destabilizálhatná a régiót.

Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.
Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunak brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésekor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálják a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását - közölte az elnök hivatala.

Szíszi a közlemény szerint arról is tájékoztatta a brit kormányfőt, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit a nyugalom helyreállítására, és a további vérontás elkerülésére, mivel annak további ártatlan emberek fizetnék meg az árát, és a következmények az egész régióra kiterjednének.

16:19
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel a terrorveszélyt importálja Európába

A kormánypártok szerint Brüsszel a kötelező kvóta és a migránsgettó erőltetésével a terrorveszélyt importálja Európába.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videóban úgy értékelt: Brüsszel migrációs javaslata merénylet az európai biztonság ellen.

Szerinte a Hamász által elkövetett szörnyű terrorcselekmény több dologra is rámutatott: az európai nagyvárosokban előbújtak olyan szélsőségesek, akik több száz fős felvonulásokat szerveztek és a Hamász terrorját éltették.

Arra is felhívta a figyelmet: a terrortámadás és az arra adott jogos izraeli válaszcsapás újabb migrációs hullámot indíthat el Európa irányába, és sok radikális is elvegyülhet az illegális bevándorlók között.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint eközben Magyarország déli határánál a "radikális tálibok" vették át az embercsempészet irányítását, akik fegyverekkel szerelkeznek föl és "agresszívabbak lesznek, mint eddig bármikor".

Hollik István úgy vélte: a brüsszeli döntéshozókat azonban a valóság nem érdekli, még ezek után sem hajlandók "levenni a szemkötőt" és felismerni, hogy a kötelező kvóta és a migránsgettó erőltetésével a terrorveszélyt importálják Európába.

Kijelentette: Brüsszelben változás kell, de most már nemcsak az ottani bürokraták alkalmatlansága miatt, hanem azért is, mert amit csinálnak, az veszélyes az európai és a magyar emberekre.

16:44
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálásra szólít fel Izrael

A Gázai övezet lakosai közül többen is arról számoltak be, hogy Izrael a repülőgépekből kidobott röpcédulákkal figyelmezteti a helyi lakosságot arra, hogy hagyják el a területet. Szerintük a papírokon kiemelik, hogy bárki, aki a Hamász terroristái közelében tartózkodik, veszélyben van. Az izraeli hatóságok emellett arról is beszámoltak, hogy figyelmeztetik a lakosokat, mielőtt bizonyos területekre légi csapást mérnek.

17:16
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael folytatja az ellentámadást a terroristák ellen

Légitámadás érte csütörtökön a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás "csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról"

A két repülőteret - melyek Szíria legfontosabb légikikötői - korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

A csütörtöki az első, szíriai célpontokat érő izraeli légicsapás a Hamász iszlamista szervezet múlt heti támadása óta.

17:44
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt az Egyesült Államok

Az Izraelben kitört háborús konfliktus során meghalt amerikai állampolgárok száma legkevesebb 25-re növekedett - közölte Anthony Blinken külügyminiszter csütörtökön Izraelben, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, hogy saját maga személyesen is átérzi és érti "azt a szívszaggató visszhangot, amelyet a Hamász mészárlása az Izraelben, vagy bárhol máshol élő zsidók számára hozott".

Hozzátette, nemcsak külügyminiszterként utazott Izraelbe, hanem zsidó emberként, akinek családi múltjában is szerepel a holokauszt.

Anthony Blinken elutazásakor újságírók előtt többi között arról beszélt, hogy látogatása a szolidaritás és az Egyesült Államok Izrael melletti kiállásának jelzése. Azt is megerősítette, hogy tárgyalások zajlanak Izraellel és Egyiptommal a Gázában tartózkodó civilek távozásának biztosításáról, de hozzátette, hogy a humanitárius folyosó kialakításáról szóló egyeztetés "érthetően bonyolult".

18:16
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu fontos bejelentést tett

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Izrael Egyesült Államok általi támogatását az iszlamista Hamász terrorszervezet támadásával szemben - olvasható a közös nyilatkozatban, amelyet négyszemközti jeruzsálemi találkozójuk után adtak ki.

"A Hamász tetteivel megmutatta, hogy a civilizáció ellensége: fiatalok lemészárlása egy szabadtéri zenei fesztiválon, egész családok kiirtása, szülők meggyilkolása gyerekeik szeme láttára, gyerekeké a szüleik szeme láttára, emberek élve elégetése, lefejezése és sok ember elrablása, köztük gyerekeké" - mondta Netanjahu.

18:46
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újra Izraelt rakétázzák a terroristák

Az Al Jazeera szerint ismét rakétákat lőttek ki dél-izraeli városok irányában. Egyéb információ egyelőre nem áll rendelkezésre.

19:17
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatosak az izraeli légicsapások

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint eddig mintegy 3600 célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat a Gázai övezetben - írja a Times of Izrael.

Az IDF szerint az elmúlt órákban végrehajtott légicsapások során többek között célba vették a Hamász egyik magas rangú vezetőjét és a terrorcsoport több más tagját.

A hadsereg szerint a Gázai övezetben az összes Hamász célpontot támadják ,beleértve a hadműveleti irányítást, katonai létesítményeket, fegyvergyártó központokat és a terrorcsoport vezetőihez kapcsolódó helyszíneket.

19:49
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a francia áldozatok száma

Legalább 12 francia állampolgár halt meg a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában, s további 17 eltűnt, köztük több gyerek, akiket a francia kormány közlése szerint feltehetően a Hamász elrabolt.

"Ezekkel a terrorcselekményekkel szemben, amelyeknek francia állampolgárok is áldozatul estek",

Emmanuel Macron államfő "fel kívánja mérni a helyzetet" és "konstruktív módon" kikéri a parlamenti pártok vezetőinek véleményét - jelezte az elnöki hivatal.

A köztársasági elnök csütörtökön zárt ajtók mögött egyeztet az ellenzéki vezetőkkel, amelyet követően este 8 órakor ünnepélyes televíziós beszédet mond.

20:14
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb terroristával végeztek Dél-Izraelben

Az izraeli hadsereg közlése szerint megöltek egy palesztin terroristát a dél-izraeli Kibbutz Kissufim közelében, a Gázai övezet határához közel.

Az IDF közölte, hogy az elmúlt napokban egyetlen palesztin terroristának sem sikerült beszivárognia Izraelbe a Gázai övezetből, bár lehet, hogy a hétvégi támadásban résztvevői közül még mindig maradtak az országban - írja a Times of Izrael.

20:42
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kétszáz fölött az elesett izraeli katonák száma

A Hamász fegyveresei által az izraeli-palesztin háborúban eddig megölt minden izraeli katonát azonosítottak - erősítette meg csütörtökön az izraeli hadsereg.

Összesen 222 izraeli katona halt meg, és mindegyikük családját értesítették - közölte a hadsereg szóvivője.

21:05
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztin elnök és a jordániai király a gázai válság enyhítésére szólított fel

A Gázai övezetben kialakuló humanitárius válság enyhítésére és a civilek védelmére szólított fel csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király Ammánban. A felek egyúttal azt vetették Izrael szemére, hogy kollektíve bünteti a palesztinokat.

Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni "mindennemű erőszak" azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el.

Hangsúlyozta: a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja.

Az Abbász vezette Fatah mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással.

Ugyancsak csütörtökön a jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében. A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli.

21:40
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg: Egyetlen Izraellel ellenséges ország vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni a jelenlegi helyzetet

Egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik - hívta fel a figyelmet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

"A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán - mondta, hozzátéve hogy az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását.

22:09
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint katasztrófa lenne az izraelieknek a Gázai övezet megtámadása

A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet izraeli inváziója katasztrofálisnak bizonyulna az izraeli hadsereg számára - írja az AP News.

"Az ellenség minden akciójára van egy tervünk" - mondta Száleh al-Arouri.

Az izraeli hadsereg eddig több mint 300 ezer tartalékost hívott be az inváziós felkészülés jegyében.

22:33
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére - jelentette be csütörtökön a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) Boeing P-8 Poseidon típusú - a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett - felderítő gépei már péntektől megkezdik a járőrözést a térségben.

Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek - például a terrorcsoportoknak szánt fegyverszállítások - felderítése.

22:56
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lövöldözés Jeruzsálemben

Az izraeli rendőrség szerint két rendőr megsebesült - köztük egy súlyosan - miután lövöldözés tört ki a Shalem állomás közelében, közvetlenül a jeruzsálemi óváros Heródes-kapujának bejáratánál.

Az izraeli rendőrök viszonozták a tüzet a fegyveresre, és "semlegesítették" őt - írja a The Times of Izrael.

23:22
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-tisztségviselő: Hónapokig tartott a támadás előkészítése

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen - közölte a radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön.

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

"Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" - ismertette.

Baraka hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen.

23:43
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország mindent megtesz a francia túszok kiszabadításáért

Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba - jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, s további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták.

A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a "gyilkos vak gyűlölet" és "az abszolút kegyetlenség elszabadulásának" nevezte.