A PiS bárkivel koalícióra lépne, aki elutasítja Donald Tuskot

aroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) távozik egy varsói szavazóhelyiségből, miután szavazott a lengyel parlamenti választásokon 2023. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)
aroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) távozik egy varsói szavazóhelyiségből, miután szavazott a lengyel parlamenti választásokon 2023. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)
Vágólapra másolva!
A Jog és Igazságosság (PiS) hajlandó bárkivel koalícióra lépni, aki elutasítja Tusk diktátumát és a nemzeti érdekeket képviseli, fogalmazott Radoslaw Fogiel, a PiS parlamenti képviselője. Hozzátette, kiemelten fontos, hogy Lengyelország a szuverenitás útján maradjon és ne egyezzen bele egy európai szuperállam létrehozásába - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban, 2023. október 15-én Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A politikus a hétfő reggel 8 óra környékén nyilvánosságra hozott late poll eredményekre reagált, amelyek a vasárnap esti első exit pollokhoz képest még gyengébb eredményt becsülnek a kormánypártnak. Eszerint a PiS a szavazatok 36,6 százalékkal első, őket követi a Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) 31 százalékkal. Valamennyit javított a centrista-jobbközép Harmadik Út, a szavazatok 13,5 százalékát kaphatta, őket követi a Baloldal 8,6, a Konföderáció pedig 6,4 százalékkal.

Az eddigi eredmények alapján a választás egyértelmű győztese a Harmadik Út lehet, a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége az előrejelzéseknél jobban teljesíthetett. A PSL vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kizárta, hogy a PiS-szel koalícióra lépnének.

Az emberek, akik ránk szavaztak, a változásra szavaztak, és arra, hogy a PiS-t távolítsuk el a hatalomból

− magyarázta a politikus.

Közben a Baloldal bejelentette, elfogadnák Donald Tuskot miniszterelnöküknek, amennyiben a Polgári Platform (PO) – a KO szövetség fő pártja – őt jelöli a pozícióra.

A szavazatok 30 százalékos feldolgozottságánál egyébként még mindig nagy előnnyel vezet a PiS, a legfrissebb adatok szerint a megszámlált szavazatok 40 százalékát kapta a kormánypárt. A KO mintegy 14 százalékponttal lemaradva a második helyen áll, őket követi a Harmadik Út 14,12 százalékkal. Negyedik és ötödik helyen áll a Baloldal, illetve a Konföderáció. Az eredmények vizsgálatakor ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a hagyományosan ellenzéki, nagyvárosi körzetekben tovább tart a feldolgozás, az első eredmények a külföldi szavazatok mellett a kisebb, vidéki körzetekből érkeznek be.

Hivatalos végeredmények legelőször hétfő estére, kedd délelőttre várhatók.

A lengyel választásokat a Magyar Nemzet Varsóban követi élőben a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által szervezett út keretében.