Elkezdték tervezni a valaha volt legdrágább szuperbörtönt - hihetetlenek a tervek

börtön, illusztráció
Több nagy börtönt építetének amerikai államokban (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Sorra jelentik be a rengeteg pénzből épülő, óriási börtönök terveit amerikai államok. Az ország történetének eddigi legdrágább börtönét is felhúznák, több mint 1 milliárd dollárból.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok történetének eddigi legdrágább börtönét építenék meg Alabama államban. Szeptember végén a szövetségi állam büntetés-végrehajtási intézeténél jóváhagyták azt a pénzügyi tervet, ami alapján megépülhet az 1,082 milliárd dolláros létesítmény.

Ez mintegy 400 milliárd forintot jelent, és ha a tervezett 4000 férőhellyel osztjuk el a bekerülési költséget, akkor egyetlen börtönágy létesítése 270.500 dollárba fog kerülni.

A börtön Elmore megyében áll majd.

Több nagy börtönt építetének amerikai államokban (illusztráció) Forrás: Unplash

De nem Alabama az egyetlen állam, amely a jelenlegieknél nagyobb, drágábban elkészülő börtönök terveit szeretné megvalósítani. Nebraskában 350 millió dolláros ráfordítással, 1.500 ágyas börtön épülne, amivel leváltanák a mostani büntetés-végrehajtási intézet épületét.

Georgiában Fulton megyében született meg egy elvi döntés arról, hogy felkérik az államot, találjanak helyszínt egy új, 4500 férőhelyes börtönnek ott, amivel kiváltanák a régi épületet. Ha a fejlesztés később zöld utat kap, költsége túllépheti az alabamai új börtönét is, 1,69 milliárd dollárral.

Az új börtönök létesítése körül óriási viták vannak, nem pusztán az érintett, hanem más államokban is.

Az elképzelések támogatói szerint a jelenlegi börtönállapotok katasztrófálisak. A túlzsúfolt létesítményekben nagyobb a veszélye akár a rabok egymás közötti leszámolásainak, akár egy vírusfertőzés terjedésének. Például a nebraskai állami létesítményben jelenleg 50 százalékkal több rabot tartanak fogva, mint amekkorára a börtönt kapacitását eredetileg tervezték. A jelenlegi börtönállapotok nem szolgálják a létesítmények eredeti céljait, így végső soron és hosszabb távon a biztonságot, a hatékonyságot növelnék az új börtönök, nem csak a bent élők, hanem az államok lakossága számára is.

Illusztráció Forrás: Vista / free pics

Az ellenzők ugyanakkor azt mondják, amíg a büntetés-végrehajtási rendszer alapvető problémáit nem orvosolják, addig felesleges sok pénzt költeni új létesítményekre, mert azok csak szépségtapaszt jelenthetnek a helyzeten. Sokan kritikusak azért is, mert ezek a fejlesztések rengeteg pénzt emésztenek fel, melynek lehet, máshol jobb helye lenne. Például Alabamában sokan tiltakoznak az elfogadott, 1 milliárd dolláros börtönterv ellen.

Alabama ugyanis Amerika egyik legszegényebb állama, megdöbbentő, hogy minden 4 gyerekből egynek élelmezés szempontjából bizonytalan a helyzete, és a felnőttek 17 százaléka ugyanebbe a kategóriába sorolható.

Sok lakos nem fér hozzá tiszta vezetékes vízhez, vagy épp az egészségügyi ellátáshoz.