Sorsfordító döntésre készül jövő márciusban a Nemzetközi Jégkorong Szövetség

Oly ihockey Horizontal OLYMPIC GAMES ICE HOCKEY WINTER OLYMPIC GAMES HEADSHOT
Russian Olympic Committee's Sergey Andronov leaves with his silver medal after the medal ceremony at the end of the men's gold medal match of the Beijing 2022 Winter Olympic Games ice hockey competition between Finland and Russia's Olympic Committee, at the National Indoor Stadium in Beijing on February 20, 2022. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz férfi jégkorong-válogatott olimpiai részvételének ügyében legkésőbb 2024 márciusáig döntenek - jelentette ki a sportági világszövetség (IIHF) elnöke, Luc Tardif az orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Az IIHF hétfőn felvette Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkvát támogató Fehéroroszország nemzeti együttesét is a 2026-os téli ötkarikás játékok csoportkörének résztvevői közé.

"Jövő év márciusáig kiderül, ott lehet-e az orosz válogatott az olimpián, minden az IIHF következő döntésén múlik" - mondta Tardif.

Ha beengedik őket az olaszországi tornára, az oroszok a C csoportban játszanak az Egyesült Államok csapatával és két további együttessel, amelyet a kvalifikáció eredménye alapján határoznak meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) márciusban azt ajánlotta a sportági világszövetségeknek, hogy az orosz sportolókat bizonyos feltételek mellett egyénileg, semleges színekben engedjék újból versenyezni, viszont kifejezetten a tilalom mellett foglalt állást, hogy csapatsportokban bármilyen státuszban is versenyezhessenek.

A 2026-os milánói és cortina d'ampezzói olimpiai játékokat február 6. és 22. között rendezik.