Folytatódik az izraeli hadművelet, kórházak alatt rejtőznek a terroristák

Események

Israel Palestine Conflicts Nov 06 Asia Middle East War Air Strike Attack Gaza Gaza City Israel Missile Palestine Rocket Mideast Palestinians Wars Conflict Conflicts Urban Civil Unrest General News Hamas Islamic Resistance Movement Horizontal
Polgári védelmi csapatok és helyiek kutatnak túlélők után, miután izraeli támadás ért egy családi házatt Khan Yunisban, Gázában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 32. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:51
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:56
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kiszáradás és alultápláltság

Egy jótékonysági szervezet figyelmeztetett, hogy Gázában az élelmiszer- és vízkészletek "csaknem teljes kimerülése" fenyegeti azok életét, akik túlélték a bombázást. A kiszáradás és az alultápláltság esetei gyorsan emelkednek – közölte az Action Aid, amely szegénységben élő nőkkel és lányokkal foglalkozik.

Az Egyesült Államok adatai szerint a Gázába naponta bejutó segélyszállító teherautók száma csökkent a múlt hét óta, és ma kevesebb mint 30 lépi át a határt. A segélyszervezetek becslése szerint naponta legalább 100 teherautónyi segély szükséges a gázai övezetben élők legsürgetőbb szükségleteinek kielégítéséhez.

06:09
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ENSZ-segélymunkás halt meg 24 óra alatt

Öt ENSZ-segélymunkás halt meg a gázai övezetben az elmúlt 24 órában lezajlott támadásokban – közölte az ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynöksége (UNRWA). Október 7-e óta összesen 88 UNRWA-munkás halt meg és 25-en megsérültek.

A sebesültek közül egy nő elvesztette férjét és három gyermekét egy légicsapás során.

149 létesítményében körülbelül 717 000 palesztinnak nyújt menedéket az UNRWA Gázában – közölte az ügynökség.

06:54
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izraelnek teljes biztonsági felelőssége lesz Gázáért

Az ország miniszterelnöke szerint Izrael „átfogó biztonsági felelősséggel tartozik" a Gázai övezetért „határozatlan ideig", ha a harcok véget érnek.

Benjámin Netanjahu az ABC News amerikai csatornának adott interjújában tette ezt a megjegyzést, amelyben elutasította a tűzszünetre irányuló felhívásokat a Hamász által az október 7-i támadások során ejtett túszok szabadon bocsátása nélkül. Azt mondta azonban, hogy humanitárius szünetek lehetségesek.

"Ami a taktikai kis szüneteket illeti - egy óra ide, egy óra oda -, volt már ilyen. Gondolom ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy humanitárius áruk bejöhessenek, vagy a túszok távozzanak" – mondta.

07:17
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Egyetlen malom maradt Gázában, de az sem működik

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint a kenyérhiány miatt a Gáza déli részén élő emberek órákig sorban állnak a pékségeknél, ahol légicsapásoknak vannak kitéve. Gázában az egyetlen működőképes malom áram- és üzemanyaghiány miatt nem tud búzát őrölni – közölte az ENSZ szervezete, emlékeztetve, hogy az izraeli szárazföldi hadműveletek miatt az élelmiszersegélyek szinte teljesen leálltak.

Október 7. óta 11 gázai pékséget ért találat. Az elkövetkező három napban várhatóan elfogy a rizs, a növényi olaj és a hüvelyesek.

07:33
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Tábori kórházat hoz létre az Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek teljesen felszerelt tábori kórházat hoz létre Gázában – jelentette az ország állami hírügynöksége. Öt, a kórház működéséhez szükséges berendezéseket szállító repülőgép már elindult Abu-Dzabiból az egyiptomi El Arish repülőtérre.

A közlemény arra nem tért ki, hogy sikerült-e megállapodást kötni Izraellel a kezdeményezésről.

07:53
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az Indonéz Kórház visszautasítja a vádakat

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász „szisztematikusan kihasználja a kórházakat hadigépezetének részeként", mivel alagutakat, parancsnoki központokat és rakétavetőket tárt fel az észak-gázai kórházak alatt és mellett. A Hamász tagadja ezt.

„A gázai Indonéz Kórház egy olyan létesítmény, amelyet az indonézek építettek teljes mértékben humanitárius célokra és a gázai palesztinok egészségügyi szükségleteinek kiszolgálására" – áll az indonéz külügyminisztérium közleményében, hozzátéve, hogy a kórházat palesztin hatóságok működtetik, néhány indonéz önkéntes segítségével. Jelenleg kapacitásait messze meghaladó mennyiségben látnak el betegeket.

Sarbini Abdul Murad, az indonéz kórházat finanszírozó MER-C önkéntes csoport elnöke kedden azt mondta a Reutersnek, hogy a kórházban kifogyott az üzemanyag, és „összeomlott".

A világ legnépesebb muszlim országa, Indonézia azonnali tűzszünetet követelt, és humanitárius segélyt küldött Gázába.

08:07
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Virrasztás volt Jeruzsálemben

Jeruzsálemben hétfő este virrasztást tartottak 30 nappal a Hamász Izrael elleni, 1400 halálos áldozattal járó támadása után. A halottak hozzátartozói összegyűltek a jeruzsálemi Siratófalnál, hogy imádkozzanak és megemlékezzenek a gyászhónapról.

A hadsereg főkántora, Shai Abramson egy óriási izraeli zászló előtt imát mondott a halottakért, amelyet úgy módosítottak, hogy áldást adjon a biztonsági erőknek, akik „életükkel fizettek az izraeli föld védelméért".

A szertartás volt az első vallási megemlékezés, amelyet a Siratófalnál szerveztek október 7-e óta.

08:46
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zavaros körülmények között halt meg egy amerikai zsidó férfi

Nyomozás indult Los Angelesben, miután egy 69 éves férfi belehalt a rivális Izrael-párti és palesztin-párti tüntetők közötti viszály során szerzett sérülésébe – közölte a Ventura megyei seriff hivatala. A férfit Paul Kesslerként azonosító nyilatkozatában az iroda azt közölte, hogy „nem zárták ki a gyűlöletbűncselekmény lehetőségét".
Hétfőn délután hívták a rendőrséget Thousands Oaks városába, miután egy veszekedésről érkezett jelentés, amely során Kessler hátraesett, és a földbe ütötte a fejét. A kórházban belehalt sérüléseibe.
A rendőrségnek egymásnak ellentmondó jelentéseik vannak a történtekről, videófelvétel nem készült az esetről.

09:06
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Pentagon: legalább 38 támadás ért amerikai támaszpontokat

A Pentagon néhány órával ezelőtti tájékoztatása szerint az október 17-én kezdődött támadási hullám óta 38 alkalommal érte támadás az amerikai támaszpontokat Irakban és Szíriában.

Ezek többsége rakétákkal és drónokkal végrehajtott támadás volt, és vélhetően Iránhoz kötődő csoportok hajtották végre - mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője. Irán támogatja a Hamászt Gázában és a Hezbollahot Libanonban. A támadásokban legalább 45 amerikai megsérült.

09:36
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: A túszok szabadon engedése nélkül nincs tűzszünet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy nincs esély a harcok szüneteltetésére, amíg a túszokat nem engedik szabadon. "Nem lesz tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül" - mondta Netanjahu az ABC Newsnak.

"Ami a taktikai kis szüneteket illeti, egy óra itt, egy óra ott - voltak már ilyenek korábban is, hogy lehetővé tegyük az áruk, a humanitárius segélyek bejuttatását, de nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz."

A Hamász a feltételezések szerint legalább 239 túszt tart fogva Gázában.

10:13
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megszállták a New York-i Szabadság-szobrot

Több száz amerikai zsidó aktivista csendben elfoglalta hétfőn a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet követeljen Izraeltől, és egyben a "gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások" befejezését.

Fekete pólót viselve, amelyeken "A zsidók tűzszünetet követelnek most" vagy "Nem a mi nevünkben" felirat szerepelt, több száz fiatal "Az egész világ figyel" és "A palesztinoknak szabadnak kell lenniük" feliratú transzparenseket emelt a magasba a szobor tövében.

"Zsidó ősünk, Emma Lazarus híres szavai, amelyeket erre az emlékműre véstek, arra késztetnek bennünket, hogy fellépjünk a gázai palesztinok támogatása érdekében, akik arra törekszenek, hogy szabadon éljenek" - írta Jay Saper, a Zsidó Hang a Békéért (Jewish Voice for Peace, JVP) képviselője közleményében. (MTI)

10:37
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elfoglalta a Hamász egyik erődjét

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai ellenőrzésük alá vonták a Hamász egyik erődjét a Gázai övezet északi részén, ahol páncéltörő rakétákat, indítórakétákat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak – írta a BBC.

11:11
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb csoport külföldi menekülhet el Gázából

Külföldi állampolgárok újabb csoportja hagyja el ma Gázát a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba – írta a BBC. Az átkelő- és határőrizeti főhatóság által közzétett új listán mintegy 600 külföldi útlevéllel rendelkező személy szerepel - köztük két brit állampolgár.

A listán német, román, francia, Fülöp-szigeteki, ukrán, kanadai és moldovai állampolgárok is vannak.

11:42
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász október 7-én a Gázai övezet vízellátását is támadta

A Gázai övezetben működő számos ENSZ-ügynökség és jótékonysági szervezet szerint a humanitárius válság egyre súlyosbodik, sokan nem jutnak élelmiszerhez, vízhez és energiához.

Elad Goren ezredes, az izraeli védelmi minisztérium ügynökségének, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetője azt mondta, a Hamász humanitárius válságot próbál bemutatni kifelé, hogy a világ azt higgye, Izrael a felelős a rossz körülményekért az enklávéban.

Nincs élelmiszerhiány - állítja, és hozzáteszi: a gázai ivóvíz 90%-a Gázából származik, a Hamász október 7-én lecsapott az egyik másik fontos, Izraelből érkező ellátási vonalra, és ezzel megbénította azt. (BBC)

12:17
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: napi 100 kamion segélyszállitmányra lenne szükség

Átlagosan naponta 33 teherautónyi segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta, ami a háború előtt beérkezett szállítmányok harmada - tudatta közleményében a palesztin vörösfélhold hétfőn.

Az ENSZ közlése szerint naponta 100 kamionnyi segélyszállítmányra lenne szükség ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának az alapvető szükségleteket biztosítani lehessen. (MTI)

12:49
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonban mért csapást a Hezbollahra az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentése szerint nemrég egy izraeli harckocsi megtámadott egy terrorista osztagot Libanonban, amely megpróbált egy páncéltörő rakétát kilőni Shatula területére.

Daniel Hagari katonai szóvivő a közösségi médiában tette hozzá: "A mai nap folyamán az IDF erői megtámadták a Hezbollah terrorszervezet egyik állását, hogy megszüntessenek egy fenyegetést".

Észak-Izrael és Dél-Libanon között október 7. óta gyakori a határon átnyúló tűzharc. Mind a Hamász, mind a Hezbollah azt állítja, hogy Libanonból támadják Izraelt. (BBC)

13:18
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Hetven segélyszállító teherautó érkezik Gázába

Hetven nemzetközi humanitárius segélyt szállító teherautó lépett ma át a rafahi határon a Gázai övezetbe - közölte az izraeli védelmi minisztérium egyik egysége, a Cogat.

A teherautókat - amelyek orvosi ellátmányt, élelmiszert és vizet tartalmaztak - Egyiptomból való belépés előtt átvizsgálták - közölte a Cogat.

A háború kitörése előtt naponta mintegy 500 teherautó érkezett Gázába. Az ENSZ szerint a területen élő mintegy 1,2 millió ember már eddig is élelmiszersegélyre szorult. (BBC)

13:42
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ezrek menekülnek Gázából az evakuációs folyosón - videó

Izrael védelmi minisztériumi ügynöksége szerint több ezer gázai használja az ország által megnyitott evakuálási folyosót.

Az út lehetővé teszi az északon élők számára, hogy délre utazzanak, ahol az izraeli hadsereg (IDF) erői még nem tevékenykednek a szárazföldön - bár a légicsapások még mindig folynak az övezetben. (BBC)

14:07
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Utakat zártak le Észak-Izraelben

Észak-Izraelben utakat zártak le s hatóságok és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt - jelentette a helyi média kedden.

Galileában, a libanoni határ közelében lezárták az utak jelentős részét. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert az ország északi határán korábban összecsapások voltak, s megszaporodtak a Libanonból kilőtt rakéták.

14:59
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Gyásznapot tartanak Izraelben

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartanak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére - jelentette a helyi média kedden.

Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek.

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg.

15:26
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius segélyt küld az EU Gázába

Az Európai Unió humanitárius légihídján keresztül kedden két újabb járatot indított a gázaiak megsegítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a belgiumi Oostendében, az egyik járat indulásakor tartott sajtótájékoztatóján közölte, az uniós segélyeket szállító másik repülőgép Dubajból szállt fel kedden. A két gép fedélzetükön csaknem 115 tonna segélyt visz. A repülőgépek az észak-kelet-egyiptomi el-Arís repülőterén szállnak le, a rafahi határátkelőhely közelében - tájékoztatott.

18:19
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódnak az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások

Az izraeli hadsereg szerint tovább folytatódnak az "összecsapások" a libanoni Hezbollah terrorcsoporttal, az izraeli katonai szóvivő szerint 20 támadási kísérletet észleltek Libanon felől - írja az Aljazeera.

Az izraeli hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt - mondta a szóvivő.

18:48
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

WHO: Sok egészségügyi dolgozó halt meg munka közben Gázában

Már legkevesebb 16 egészségügyi dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi bejelentése szerint, melyben kiemelik azt is, hogy a kórházakban nincs elég orvosi felszerelés, sok orvos pedig érzéstelenítés nélkül kénytelen operálni.

Genfi sajtótájékoztatóján Christian Lindmeier, a WHO szóvivője elmondta, hogy további halálos áldozatokról is tudnak, olyan egészségügyi dolgozókról, akik családjukkal együtt vagy az utakon haltak meg.

Kiemelte egyúttal, hogy egyre több egészségügyi intézményben áll le a munka üzemanyaghiány miatt. Eközben az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) azt közölte, hogy keddig 569 segélyszállító teherautó jutott el az övezetbe, azonban egyik sem szállított üzemanyagot.

19:21
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja a Hamász terroristacsoport

A Hamász azt állította, hogy néhány nappal ezelőtt szabadon akartak engedni 12 külföldi útlevéllel rendelkező gázai foglyot, "de az izraeli megszállás ezt megakadályozta".

Az al-Kasszam Brigádok, a Hamász fegyveres szárnya a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy továbbra is "készen áll arra, hogy szabadon engedje őket, de a helyszínen kialakult helyzet és az életüket fenyegető agresszió akadályozza ennek megvalósítását".

19:56
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb foglyokat engedhetnek el a palesztinok

Parnpree Bahiddha-Nukara thaiföldi külügyminiszter Katarban és Egyiptomban találkozott tisztségviselőkkel, akiktől úgy értesült, hogy a palesztin terrorcsoportok által a Gázai övezetben fogva tartott 24 thaiföldi túsz lesz a következő, akiket szabadon engednek, mivel nekik "semmi közük a háborúhoz" - írja a The New York Times.

Thai tisztviselők szerint bizonyítékot kaptak arra vonatkozóan, hogy a thai foglyok - a gázai határ közelében lévő izraeli farmokon foglalkoztatott mezőgazdasági munkások, akiket több száz másik emberrel együtt október 7-én raboltak el - életben vannak - írja a The Times of Izrael.

20:34
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Németországban több mint 2600 bűncselekményt regisztráltak a Hamász terrortámadásával kapcsolatban

Németországban az utóbbi négy hétben több mint 2600 olyan bűncselekményt regisztráltak, amely összefüggésbe hozható a radikális iszlamista Hamász Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadásával - közölte kedden a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A BKA megkeresésre tudatta, hogy főleg rongálás, uszítás, hatósági személlyel szembeni ellenállás eseteiről van szó. Az erőszakcselekmények száma néhány százra tehető.

Az antiszemitizmus elleni állami erőfeszítések összehangolásáért felelős kormánybiztos, Felix Klein a nap folyamán "több mint kétezer" regisztrált bűncselekményről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy "október 7. követően évtizedek óta nem tapasztalt szintre emelkedett Németországban a zsidók elleni gyűlölet".

21:16
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli védelmi miniszter: Az izraeli csapatok "Gázaváros szívében vannak"

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának "szívében vannak" hadműveletük során - jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot.

"Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost" - mondta.

"Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül" - hangoztatta Galant.

21:36
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben

Az Izraeli Védelmi Erők szerint ma folytatódtak a harcok a Gázai övezetben, a szárazföldi csapatokat vadászrepülőgépek segítették a Hamász fegyvereseire mért csapásokban.

Az izraeli hadsereg csapást mért a Hamász terroristák egy csoportjára, akik egy mecsetben rejtőztek el, és egy alagúton keresztül próbáltak elmenekülni a Gázai övezet északi részén.

Egy másik incidens során a Hamász több helyről, köztük kórházak szomszédságából is tankelhárító rakétákat lőtt ki az izraeli csapatokra.

Az IDF rakétavetőket és más fegyvereket talált egy iskolában, az iskolát a Hamász aknavető- és rakéta bázisként használta - írja a The Times of Izrael.

22:03
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi megbízásból festhették a Dávid-csillagokat a párizsi házfalakra

A múlt héten a párizsi és az elővárosi házak falára festett Dávid-csillagokat "egy külföldön élő személy kifejezett kérésére" készíthették - közölte kedden Laure Beccuau párizsi ügyész.

Október 31-én reggel mintegy hatvan, sablonnal készített kék csillagot találtak több párizsi kerületben és két elővárosi negyedben.

Az ügyben megbízott vizsgálóbírónak kell "azonosítania az elkövetőket és elemezni az akció mögött meghúzódó szándékot" - jelezte közleményében az ügyésznő.

Laure Beccuau szerint a nyomozás azt már megállapította, hogy "ezeket a feliratokat egy férfi és egy nő készítette, egy egyedi útvonal alapján, egy harmadik személy jelenlétében, aki lefényképezte a rongálásokat".

A férfi és a nő azóta elhagyta Franciaországot - olvasható a közleményben.

22:23
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai konfliktus eszkalációjának veszélye miatt váratlan látogatást tett Bejrútban az amerikai különmegbízott

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonra is kiterjedjen - jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kedden Bejrútban, ahol a gázai konfliktus miatt Libanon és Izrael között újjáéledt feszült helyzetről tárgyalt a kormányfővel és a parlament elnökével.

Amos Hochstein - aki Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója is egyben - azután tett váratlan látogatást a libanoni fővárosban, hogy vasárnap egy izraeli dróntámadásban meghalt négy civil: egy libanoni nő és három gyermek.

Az amerikai küldött Nabih Berri házelnökkel való találkozóját követően elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy a nyugalom helyreállítása "rendkívül fontos" Libanon déli határa mentén, ahol a Hamász Izrael elleni, október 7-i támadását követően rendszerese tűzpárbaj zajlik a palesztin terrorszervezet libanoni szövetségese, az Irán támogatta síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között.

A határ menti összecsapások azóta fokozódtak, hogy Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.

05:44
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.