Putyin rendkívüli bejelentést tett

Putyin
Vágólapra másolva!
A Reuters értesülései alapján Vlagyimir Putyin döntött arról, hogy elindul a 2024-es választásokon. Mint ismert, Oroszországban jövőre választanak elnököt, miközben Ukrajnában Volodimir Zelenszkij nem tervez választásokat a háborúra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Több, Kremlhez közeli forrás egybehangzóan állítja, hogy Vlagyimir Putyin eldöntötte, elindul a jövő májusban tartandó újabb orosz elnökválasztáson - számolt be a hírről a Reuters alapján a Mandiner.

Vlagyimir Putyin fontos döntést hozott Forrás: Twitter

Vlagyimir Putyin 1999-ben lett először előbb miniszterelnök, majd 2000-től államfő Oroszországban. Az akkori orosz alkotmány szerint két négyéves ciklusig lehetett hatalomban, így 2008-ban helyet cserélt addigi miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel. Utóbbi négy évig töltötte be az elnöki posztot, majd 2012-ben Putyin úgy döntött, elindul újra az elnökválasztáson. Megnyerte az akkori és a hat évvel későbbi választást is – mert időközben hatévessé nyújtották a ciklust.

Jövőre kerül sor az újabb elnökválasztásra.

Oroszországban alkotmányt módosítottak és ugyan megtartották a kétciklusos korlátozást, de a 2024 előtti időszakot nem veszik figyelembe, ezzel a 72 éves Vlagyimir Putyin 84 éves koráig is hatalomba maradhat, ha ezt a választók megszavazzák.

Az orosz elnök támogatottsága rendkívül erős, az elmúlt egy évben 80 százalék körül mérték.