Újra támad a kolera Zimbabwéban, fiatalok és idősek egyaránt veszélyben vannak

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években gyakran tört ki kolerajárvány Zimbabwéban, az elmúlt pedig hónapban ismét felerősödött és terjedni kezdett a fertőzés. Elsősorban a főváros, Harare, annak is a szegények lakta, elhanyagolt városrészei érintettek a járványban, a jelentős higiéniai problémák miatt. Február óta több mint 150  halálesetről és több mint 8000 gyanús esetről számoltak be a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Fiatalokat és időseket egyaránt érinti a járvány.

- mondta egy nő az AP riportjában, amit az ABCNews szemlézett.

A legutóbbi járvány kezdete óta a zimbabwei egészségügyi minisztérium 8 087 koleragyanús és 1241 laboratóriumban megerősített kolerás esetet regisztrált. 152 koleragyanús haláleset és 51 olyan haláleset történt, amelyért igazolhatóan a kolera volt a felelős.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége azt közölte, hogy a 15 millió lakosú országban október vége óta hetente több mint 500 esetet regisztrálnak, ami február óta a legmagasabb arány. A humanitárius szervezetek ebben a hónapban sürgősségi felhívást tettek közzé.

A kolera vízzel terjedő betegség, amelyet szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása okoz, és kezeletlenül órákon belül halálos kimenetelű lehet.

A betegek hidratálásával azonban könnyen kezelhető, ha időben észlelik az esetet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kolerás megbetegedések száma Afrikában exponenciálisan növekszik.

A WHO szerint 2014 és 2021 között az afrikai kontinensen fordult elő a megbetegedések 21 százaléka és a halálesetek 80 százaléka világszerte.

A zimbabwei járvány a városi területekről a vidéki területekre terjed, és több mint 10 millió embert, köztük több mint 5 millió gyermeket veszélyeztet - közölte a Vöröskereszt. A szervezet szerint a terjedést leginkább a rossz higiéniai körülmények okozzák, de fontos ok a tudatosság hiánya és a vallásgyakorlási nehézségek amelyek közé tartoznak például az önjelölt próféták, akik a szektatagokat arra utasítják, hogy orvosi kezelés helyett inkább az imára és a szentelt vízre hagyatkozzanak.

A kolera az ország mind a 10 tartományában jelen van

- közölte Douglas Mombeshora egészségügyi miniszter a hétvégén Harare egyik klinikáján, az egyik legfertőzöttebb helynek számító Kuwadzana településen. Hozzátette: a városi területeken fellángolt a kolera, a Hararéban meghalt 13 ember közül hét Kuwadzana városából származik.

- hangsúlyozta a miniszter.

Az olyan területeken, mint Kuwadzana és a szomszédos Glen View városokban a körülmények szinte táptalajt adnak a fertőzésnek-

A bevásárlóközpontokban legyek mászkálnak az összegyűjtetlen szemétkupacok felett. A csőtörésekből származó nyers szennyvíz az utcákon és néha a házak udvarán folyik.