Gulyás Gergely: Antall Józsefnek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt

Antall József
1990. Magyarország, Budapest V. Parlament, az Országgyűlés ülése középen Antall József
Vágólapra másolva!
Ha valaki meg akarja érteni, mi az önzetlen közszolgálat, akkor tanulmányozza Antall József életpályáját, akinek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országházban a volt miniszerelnök emlékére rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, az Országgyűlés Hivatala, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány által az egykori miniszterelnök halálának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen azt hangoztatta, hogy ma már senki sem vitatja, hogy Antall József jelentős szerepet játszott abban, hogy a demokratikus átalakulás kompromisszumoktól mentes és vértelen volt, valamint elhozta a teljes szabadságot Magyarország számára.

Antall József világosan látta, hogy az 1989-90-es átalakulás Magyarország számára a szabadság és szuverenitás visszaszerzésének lehetőségét hozza el, ugyanakkor kulcsfontosságúnak tartotta, hogy mindez a magyar történelmi tradícióba beágyazódva történhessen meg. Ezért kezdettől fogva parlamentáris demokráciát képzelt el, amelynek a gyökere a magyar alkotmányosságban volt fellelhető - mondta a miniszter.

Antall József és kormányának érdemeit sorolva Gulyás Gergely elmondta, hogy nekik köszönhető az ország korlátlan szuverenitásának visszaszerzése a Varsói Szerződésből való kilépéssel és a KGST megszüntetésével, valamint a nemzetpolitika sarokköveinek kijelölése, alkotmányban rögzítették ugyanis, hogy Magyarország felelősséget érez a határon túl élő magyarokért, valamint elérték, hogy a nemzetiségek jogai Európában is elismert, az emberi jogok közé tartozó jogok legyenek. Továbbá szintén nekik köszönhető, hogy az ország európai és euroatlanti integrációja elindult.

Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök (b), Mihail Gorbacsov szovjet elnök (b3), Antall József miniszterelnök (j4) és Somogyi Ferenc, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára (j) a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének (VSZPTT) ülésén június 7-én Forrás: MTI/Kovács Attila

A miniszter elmondta: "ahogy ma Európa kinéz, okunk van a szomorúságra", még sincs az intézményesített európai együttműködésnek alternatívája, igaz Antall József idejében még vonzóbbnak látszott ez a lehetőség.

- fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Antall József emléke arra int, hogy elhiggyük, "lehet ezen változtatni".

George H. W. Bush Antall József magyar miniszterelnökkel a Fehér Ház kertjében, 1990. augusztusában. Bush még reálpolitikát folytatott Oroszország biztonsági igényivel kapcsolatban Forrás: Wikimedia Commons/Antall Péter

A miniszterelnök levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Orbán Viktor arról írt, hogy nosztalgiával gondol vissza a rendszerváltás utáni évekre annak ellenére, hogy

Magyarország súlyos válságot élt meg akkor, mégpedig az akkori Európa, valamint Antall József kortársai miatt, akik "az Európa-eszme óriásai voltak".

Az európai állam azonban léket kapott, és alig 30 év alatt "az Unió egy sokcsillagos étteremből Gyuri bácsi kifőzdéje lett" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor Antall József politikai krédójának három alaptételét idézte: a földrajz ellen sok mindent lehet tenni, kivéve politizálni, a kisebbségi jogokat nem szabad összemosni az emberi jogokkal, valamint magyarok vagyunk, tehát európaiak.