Vágólapra másolva!
Sárkány Zalán 14:53.19 perccel olimpiai szintet úszott szerdán 1500 méter gyorson a Győr Open elnevezésű viadalon.

A húszéves versenyző végig jó iramot diktált, a már szintidővel rendelkező Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt tempózott és fokozatosan növelte előnyét csapattársaival szemben, akik - a szövetség Facebook-oldalának tudósítása szerint - neki segítettek a szintidő teljesítésében. Sárkány percen belüli százmétereket úszott, végül a 15:00.99-es olimpiai kvalifikációs szintnél jóval jobb eredménnyel csapott a célba.

Betlehem Dávid gratulál Sárkány Zalánnak, aki olimpiai szintidőt úszott 1500 méteren Forrás: Instagram/sarkanyzalan

Rasovszky 15:01.98-cal lett második, Betlehem pedig 15:15.52-vel harmadik. Előbbi 14:51.46-tal, utóbbi 14:59.65-tel teljesítette korábban a szintet ebben a számban.

Fogalma sem volt róla, hogy olimpiai szintidőt úszott

"A 14:55-öt lőttem be, úgyhogy nagyon örülök, hogy kettővel jobbat úsztam - nyilatkozott Sárkány az M1 aktuális csatornának. - Fogalmam sem volt, hogy ilyen jó lesz az idő, ahogy úsztam, nem éreztem az iramot. Nyilván tudtam, hogy az elején nem kell annyira elmenni, figyeltem arra, hogy legyen erőm a végére, de nem tudtam, hol járok, az utolsó hossz előtt ki kellett néznem a táblára."

Kitért rá, hogy különösen azért örül a vártnál jobb időnek, mert a múlt héten beteg volt, edzett ugyan egy keveset, de nem volt a legjobb formájában.

- mondta a fiatal versenyző, majd úgy folytatta, visszatér Arizonába és megpróbálja több számban - 400 vegyesen és 400 gyorson - is megúszni az A szintet.

A Győr Open az idei utolsó lehetőség az úszóknak az olimpiai szint megúszására Forrás: musz

Sárkány Zalán az Egyesült Államokban, az Arizona State Egyetemen tanul, de az elmúlt fél évben halasztott, és a veszprémi nyíltvízi specialistákkal, Rasovszkyval és Betlehemmel készült.

A nőknél 400 méter vegyesen Kapás Boglárkának nem jött össze a 4:38.53 perces olimpiai szint, emiatt csalódottan nyilatkozott: "4:40-en belül szerettem volna úszni, és úgy éreztem, olyan állapotban vagyok, hogy ez össze is jöhet. Nem igazán értem, hogy hol mehetett el" - mondta. A folytatást illetően úgy fogalmazott, a győri viadalon 200 pillangón is az lesz a célja, hogy megússza a szintet.