Újabb ország csatlakozik a BRICS-csoporthoz

Group photograph of BRICS leaders and the leaders of the invited states landscape
2656794 07/09/2015 Prime Minister of the Republic of India Narendra Modi, center, prior to the group photographing of BRICS leaders and invited heads of state. Alexei Druzhinin/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia hivatalosan is csatlakozott a BRICS-országok csoportjához - jelentette a szaúdi állami televízió. Kína a közelmúltban új tagok felvételére szólította fel a BRICS-országokat, hogy ellensúllyá válhassanak a Nyugattal szemben.
Vágólapra másolva!

A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán ál Szaúd herceg szerint a BRICS-csoport előnyös és fontos csatorna a gazdasági együttműködés megerősítéséhez.

A miniszter még tavaly augusztusban jelentette ki, hogy a királyság a tervezett január 1-jei csatlakozási dátum előtt áttanulmányozza a részleteket, hogy a megfelelő döntést hozhassa meg. Szaúd-Arábia belépését az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai feszültség, valamint Kína királyságon belüli befolyásának erősödése kíséri.

Szaúd-Arábia továbbra is erős kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ugyanakkor igyekszik a saját útját járni abbéli aggodalmában, hogy Washington a korábbiakhoz képest kevésbé elkötelezett a Perzsa-öböl biztonsága iránt.

Szaúd-Arábia belépésével bővül a BRICS-csoport Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Kína, Szaúd-Arábia legnagyobb olajvásárlója, új tagok felvételére szólította fel a BRICS-országokat, hogy ellensúllyá válhassanak a Nyugattal szemben.

Hat ország - Argentína, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek - kapott meghívást a BRICS augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, hogy 2024. január 1-jével csatlakozzon a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoporthoz. Argentína még a múlt év novemberében jelezte, hogy nem csatlakozik a BRICS-csoporthoz.

Ahogy az Origo beszámolt róla, idén Oroszország lesz a kibővített BRICS-tömörülés első soros elnöke, amely következő csúcstalálkozóját októberben Kazanyban tartja.