Golden Globe: az Oppenheimer és a Szegény párák nyerte a filmes fődíjakat

STONE, Emma Beverly Hills, 2024. január 8.
Emma Stone amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a vígjáték vagy zenés film kategóriában a legjobb női alakításért járó elismerést a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kali
Emma Stone a Szegény párák című filmben nyújtott alakításáért kapott, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjjal
Vágólapra másolva!
Az Oppenheimer nyerte a legjobb drámai film, a Szegény párák pedig a legjobb vígjáték vagy musical film díját a 81. Golden Globe díjátadó gálán, amelyet helyi idő szerint vasárnap este rendeztek meg a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.
Vágólapra másolva!

A Golden Globe idén először átadott, mozis kasszasikereket elismerő trófeáját a Warner Bros. Barbie című produkciója kapta, amelynek globális bevétele meghaladta

az 1,4 milliárd dollárt (484 milliárd forintot).


De a 81. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese Christopher Nolan Oppenheimer című filmje volt.

Az atombomba atyjáról készült életrajzi filmet öt díjjal jutalmazták. A legjobb drámai film trófeája mellett Nolan a rendezői díjat is megkapta, a főszerepet alakító Cillian Murphy a drámai filmes mezőny legjobb színészének díját vehette át, Robert Downey Jr. a legjobb férfi mellékszereplőét, Ludwig Göransson pedig a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést.


Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című Frankenstein-variációjával, amely a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában győzött, a főszereplőt, Bellát alakító, Emma Stone is elnyerte a legjobb színésznő díját. A görög filmrendező szürreális alkotása, amely Velencében Arany Oroszlán-díjat kapott, a nagy esélyesnek tartott Barbie orra elől vitte el a trófeát.

Christopher Nolan brit rendező és felesége, Emma Thomas brit producer a legjobb drámai filmért és a legjobb rendezésért Golden Globe-díjakkal, amelyet az Oppenheimer című filmért vehettek át Forrás: MTI/EPA/Allison Dinner


A drámai filmes mezőny legjobb színésznőjének díját Lily Gladstone vehette át Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjéért. Gladstone, az első amerikai őslakos, aki ebben a kategóriában díjazott lett, köszönőbeszédét törzse nyelvén kezdte.

A Greta Gerwig rendezte Barbie első díját Billie Eilish kapta a film What Was I Made For? című betétdaláért. A számos Golden Globe-díjra jelölt produkció később már csupán a mozis kasszasikerek mezőnyének trófeáját gyűjtötte be.


A legjobb forgatókönyv díjáért az Oppenheimer és a Barbie is versengett, de végül Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmje vitte el, amely a legjobb nemzetközi film díját is megszerezte.

Emma Stone a Szegény párák című filmben nyújtott alakításáért kapott, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjjal Forrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

A vígjátékok filmes mezőnyében Alexander Payne Téli szünet című filmjének két sztárja is díjat kapott a gálán: Paul Giamatti a legjobb színész, a Da'Vine Joy Randolph pedig a legjobb női mellékszereplő lett.

A legjobb animációs film Golden Globe-ját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotása kapta.

A Golden Globe néhány viharos éve és egy sor botránya után a díjakat odaítélő Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) teljesen átalakult, és a ceremónia az Oscar-gála, valamint a Grammy után a díjszezon harmadik legnagyobb díjátadójaként próbál visszatérni.


A Golden Globe-ot felvásárolta és nyereségorientált vállalkozássá alakította az Eldridge Industries. A korábban mintegy 90 tagot számláló HFPA-t feloszlatták, és most egy új, a világ minden tájáról érkező, mintegy 300 szórakoztatóipari újságíróból álló csoport szavaz a díjakról.