Kiengedték a börtönből a gyilkost, aki halálra verte cellatársát

Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből azt a férfit, aki egy asztallábbal agyonverte cellatársát. Robert Stewart halálra verte a tinédzser Zahid Mubareket, miközben aludt, majd horogkeresztet festett a közös cellájuk falára a nyugat-londoni Feltham Fiatal Bűnözők Intézetében.
Vágólapra másolva!

A 18 éves Zahid Mubareket alvás közben verte halálra Robert Stewart. A kegyetlen támadás, amely egy nappal azelőtt történt, hogy Zahid szabadlábra került volna, országszerte vitát váltott ki a börtönökben tapasztalható agresszióval és rasszizmussal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy megpróbálta megsemmisíteni a bizonyítékokat, Stewartot gyilkossággal vádolták meg, és végül 20 évesen ismét elítélték.

Tavaly októberben Stewartot szabadon engedték, miután az ebben illetékes bizottság javasolta a szabadlábra helyezést, amelyet 2022-ben még elutasítottak.

A bizottság úgy vélte, hogy Stewart ellenőrizhető - feltéve, hogy betartja a szigorú feltételeket. A feltételek között szerepel, hogy kijelölt szálláson kell laknia és folyamatosan felügyelik.

Stewartnak Londonon kívül egy próbaidős szállást jelöltek ki, és egy csapat szakember figyeli őt.

Országos vitát váltott ki a börtönökben tapasztalható rasszizmus

Egy 2006-ban nyilvánosságra hozott jelentés több mulasztást is feltárt, amelyek lehetővé tették, hogy a kiszolgáltatott ázsiai tinédzser (Zahid) egy ismert rasszistával kerüljön egy cellába.

Zahidot a Feltham börtönben ölték meg, ahol összesen 90 napot töltött volna, mert 2000 márciusában ellopott egy 6 font (2600 forint) értékű terméket egy szupermarketből.

A tervezett szabadulása napján, a reggeli órákban Stewart megtámadta. Egy kitört asztallábat használt halálos fegyverként, és tizenegyszer megütötte Zahidot, aki szörnyű fejsérüléseket szenvedett, amelyekbe belehalt.

Stewart hívta a börtönőröket, és azt állította, hogy cellatársa balesetet szenvedett.

A börtönőrök jelentése szerint azonban amikor megérkeztek Zahid cellájához, Stewart vérrel borítva állt fölötte, és egy asztallábat tartott a kezében. Egy üzenetet is írt a cella falára, ahová átszállították, amely így szólt:

- és egy horogkeresztet is rajzolt alá.

Amikor Stewartot gyilkosságért elítélték, a bíró azt mondta neki, hogy veszélyt jelent önmagára és a társadalom többi tagjára. Tavaly júliusban azonban a szabadlábra helyezését javasolták.

Zahid meggyilkolásának ügyében az akkori belügyminiszter, David Blunkett nyilvános vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat azt is feltárta, hogy a rasszista incidenseket nem jelentették, és hogy néhány fehér börtönőr szidalmazta a fegyház fekete rabjait - írta a Mirror.