A brutális jég miatt nem szállnak fel a gépek a frankfurti repülőtérről

77. Annual Meeting of the World Air Transport Association IATA Corona Horizontal ECONOMY AIR TRAFFIC
04 October 2021, Hessen, Frankfurt/Main: A Lufthansa airline plane lands at Frankfurt Airport. The 77th annual meeting of the World Air Transport Association (IATA) is held in Boston, USA. After the collapse of passenger air traffic in the Corona pandemic, the industry wants to present an economic forecast, among other things. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A hatalmas jégeső miatt délutántól, a frankfurti repülőtérről nem szállhatnak fel a repülők. Az érkező gépeket még fogadják, de csak addig, amíg van elég parkolóhely. A németországi extrém időjárás teljesen megbénította a közlekedést.
Vágólapra másolva!

A repülőteret üzemeltető Faport szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy a jeges eső miatt már nem lehet biztonságosan jégteleníteni a repülőket. A jégtelenítésnek az a célja, hogy a repülő szárnyairól és törzséről letisztítsák a jég- és hómaradványokat. "Az aerodinamikai profil nem sérülhet" - jelentette ki a szóvivő.

A jeges esőben fennáll a veszélye annak, hogy a gép a felszálláshoz kigurulás közben ismét jegesedik.

Érkező gépeket viszont Frankfurt előreláthatólag 15 óráig, a parkolóhelyek beteltéig fogad. További intézkedésekről az időjárási viszonyok függvényében döntenek.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

A német meteorológiai szolgálat a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki szerdára Hessen egyes részeire és Németország más régióira a szélsőséges jégveszély miatt.

A repülőtér felkészült az esetleges fennakadásokra, már az előző nap tábori ágyakat állítottak fel az esetleg ott rekedő utasoknak és gondoskodtak rágcsálni valókról és italokról. Előre áttekintették az esetleges átfoglalási lehetőségeket is. A forgalom szerdai fennakadása miatt a reptéren csütörtökön is késésekre és járattörlésekre lehet számítani. A terminálokon egyelőre nem torlódtak fel az utasok.

Eredetileg mintegy ezer járatot terveztek a nap folyamán Németország legnagyobb repülőterén, de ennek több mint felét már törölték a jeges eső miatt. A Fraport azt tanácsolja az utasoknak, hogy előzetesen tájékozódjanak a légitársaságoknál, és ne menjenek ki a repülőtérre, ha törölték a járatukat.

Ahogy az Origo megírta, a németországi extrém időjárás miatt a repülők mellett több vonatjáratot töröltek, az utakon is sok volt a baleset. Nem ez az első hatalmas vihar Németországban, 2021-ben többen is megsérültek nagy erejű viharban, 2022-ben a Ciara nevű vihar okozott károkat.