Őrjöngött az Európai Parlament ülésén Guy Verhofstadt

Horizontal
European Parliament's presidential candidate Guy Verhofstadt takes part in a debate ahead of the upcoming elections to become the new head of the European Parliament, in Brussels, January 11, 2017. Elections to elect a new European Parliament president are set to take place in Strarbourg on January 17, 2017 to replace outgoing president Martin Schullz. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Szabályosan őrjöngött Guy Verhofstadt nyíltan magyargyűlölő liberális politikus Strasbourgban a Magyarországról szóló vitában.
Vágólapra másolva!

Egyenesen kikelt magából a magyargyűlölő Guy Verhofstadt szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló vitáján. A híresen magyarellenes politikus szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök élne vétójogával az Ukrajnának szánt támogatások ügyében, zsarolásnak minősül, noha – mint az a nevében is szerepel – ez egy jog, mellyel bármelyik uniós vezető élhet.

Teljesen kikelt magából a magyargyűlölő liberális politikus Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Tizenegymilliárdért cserébe elhagyta a termet. Tehát a kérdésem az, hogy megtenné még egyszer? Mert február elsején erre sor kerülhet – fogalmazott, utalva arra, hogy két hét múlva uniós csúcstalálkozóra kerül sor, melyen Kijev támogatásának ügyében fognak egyeztetni a tagállamok vezetői. Verhofstadt szerint Orbán Viktor arra használja vétójogát, hogy megakadályozza Brüsszelt abban, hogy felszabadítsa azt az ötvenmilliárdnyi forrást, amelyre égetően szüksége van Ukrajnának - írta a Magyar Nemzet.

A magyarellenes politikus egyúttal meg is fenyegette a magyar miniszterelnököt, hogy ha az Ukrajnának nyújtandó segélyek útjába áll, nagy bajba fog kerülni. Verhofstadt szerint nem szabad engedni az orbáni zsarolásnak, és nem kompromisszumokra kell törekedni. Hozzátette: ha Brüsszel engedi Orbán Viktornak, hogy éljen a vétójogával, az rossz precedenst teremthet a jövőre nézve. Beszéde végén pedig a vétójog megszüntetését javasolta, mondván, így a magyar miniszterelnök sem tud élni vele; javaslatai között említette továbbá azt is, hogy a decemberi esethez hasonlóan a kormányfő ne legyen jelen az Ukrajnáról szóló tárgyaláson.