Kitörhet a világháború: atomhatalom lépett harcba

Indian Army At Line Of Control In Kashmir NurPhoto General news Srinagar - India Kashmir April 2 2022 2nd April 2022 Baramulla - India India Pakistan An Indian Army Soldier LoC Line Of Control military control line The Line Forward Post Binocular Uri Bara
Évtizedes feszültségek
Vágólapra másolva!
Iráni területen működő lázadószervezetre mért csapásokat a pakisztáni légierő csütörtök hajnalban - jelentette be a pakisztáni külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A légicsapásoknak a megtámadott iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese szerint legkevesebb hét halálos áldozatuk volt.

A megtorló pakisztáni légicsapásokra azt követően került sor, hogy a szomszédos Irán kedden drón- és rakétacsapásokat mért a Dzsais al-Adl dzsihadista szervezet két fontos pakisztáni bázisára, és a támadásban két gyermek életét vesztette.

Az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett.

A szélsőséges csoport az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzd. Azon a területen az emberek többsége az iszlám szunnita ágát követi, miközben Irán a síita iszlám központja.

Egyre feszültebb a helyzet Forrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtöki támadás "rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapások sorozata volt". A közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre "Pakisztán biztonságának megvédése érdekében".

Az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese, Ali Reza Marhamati elmondta, hogy a csütörtöki légicsapásoknak több halálos áldozatuk volt.

Pontos számukat nem közölte, csak azt, hogy három nő és négy gyermek is meghalt. Az áldozatok nem irániak voltak - mondta.

A pakisztáni támadást követően az iráni állami televízió egy névtelenül nyilatkozó tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy Teherán határozottan elítélte a támadást, és "azonnali magyarázatot követelt" Pakisztántól.

Pakisztán Beludzsisztán tartománya, valamint a szomszédos Irán Szisztán-Beludzsisztán tartománya több mint két évtizede küzd a lázadó beludzs csoportokkal.