Legalább ötven embert akart megölni egy liverpooli tinédzser

ítélet bíróság illusztráció
ítélet bíróság illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy angol tinédzsert, aki "a kormány és a társadalom bukását akarta elérni", azzal vádolnak, hogy öngyilkos terrortámadást tervezett amiben legalább ötven emberrel akart végezni.
Vágólapra másolva!

A 19 éves Jacob Graham bombák készítéséhez szükséges alapanyagokat halmozott fel, kémiai kísérleteket végzett, és vásárolt egy 3D nyomtatót, hogy fegyvert is készítsen magának - hangzott el a manchesteri koronabíróságon zajló tárgyaláson.

Az egyetemista 105 videót készített, amelyekben felvázolta terveit és motivációját, és írt egy "kiáltványt" is "A társadalom miért bukik el" címmel.

A fiatal férfi Írt egy "szabadság enciklopédia" nevű kézikönyvet is, amelyet "szakácskönyvnek" nevezett, ez házi készítésű robbanószerek "receptjeit" tartalmazta.

Az angol ügyészség szerint Jacob Graham ezzel akart segíteni másoknak saját terrorcselekményeik elkövetésében.

A férfi fontolgatta, hogy megtámadhatna kormányzati épületeket, politikusok házait, és tömeggyilkosságot követne el "azok ellen, akik úgy gondolják, hogy rendben van, ha a pénz és a hatalom mögé rejtik a rossz cselekedeteiket".

Grahamnak "elege volt abból, hogy egy olyan társadalomban él, amely hanyatlik és tönkreteszi önmagát. Sérelmeit a kormány iránti gyűlölet és az ökológiai aggályok egyaránt motiválták."

Egy általa felvett videóban legalább 50 ember elleni támadásról beszélt.

Egy 2022. május 3-án rögzített videón Graham arról beszélt, hogy ámokfutásba kezd, és kijelentette, hogy utána megöli magát.

Graham "példaképe" Theodore John Kaczynski volt, ismertebb nevén a Unabomber, egy amerikai levélbombagyáros, aki 1978 és 1995 között összesen 16 merényletet hajtott végre - három embert ölt meg.

Theodore Kaczynski Forrás: Origo

Graham kiáltványában Kaczynskit idézte, aki szerint "az ipari forradalom és annak következményei katasztrófát jelentettek az emberi faj számára", és azt sugallta, hogy a társadalom kudarcot vall és összeomlásra van ítélve.

Graham Jacob tárgyalása tovább folytatódik az Egyesült Királyságban - írja a The Guardian.

Három napja a belga rendőrség is letartóztatott egy fiatalembert, aki valószínűleg terrortámadást tervezett egy zsidó intézmény ellen. A 19 éves antwerpeni fiatalt azzal is gyanúsítják, hogy illegális fegyvereket szerzett be.

Tavaly év végén pedig a dán rendőrség akadályozott meg egy tervezett nagyszabású terrortámadást, akkor négy embert tartóztattak le.