Döbbenetes bejelentést tettek a németek

15 legerősebb hadsereg, Németország
08 August 2019, Brandenburg, Potsdam: Soldiers of the Bundeswehr carry a German flag and march through a street in Potsdam. Photo: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Boris Pistorius védelmi miniszter nemrégiben felvetette a hadkötelezettség módosításának ötletét, legújabban pedig azt a megdöbbentő javaslatot tette, hogy a német fegyveres erők nyissák meg a lehetőséget a belépéshez a külföldiek vagy éppen német útlevéllel még nem rendelkező, katonakorú személyek számára is - írta mg a Die Welt. 
Vágólapra másolva!

Pistorius a Tagesspiegel című lap szerint nem a német fegyveres erő lenne az első Európában, amely ezt a lépést megtenné. Közölte:

Az országban vannak olyanok, akik második vagy harmadik generációban élnek Németországban, de még nem rendelkeznek német állampolgársággal.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a kormányon lévő liberális FDP-s honvédelmi politikus nyitottnak mutatkozott arra, hogy német útlevéllel nem rendelkező katonákat is befogadjanak a csapatokba. "Alapvetően sokkal európaiabban kell gondolkodnunk, amikor megfelelő fiatalokat keresünk, akik hajlandóak a Bundeswehrben szolgálni" - mondta a Rheinische Post című lapnak.

Úgy látja, ezzel a döntéssel

Johann Wadephul, a CDU védelmi politikusa is helyesnek tartja az ötletet, viszont annak megtervezését kulcsfontosságúnak tartja. Szerinte fontos választ adni azokra a kérdésekre, minthogy ez a lehetőség kizárólag az EU- vagy NATO-tagállamok polgáraira vonatkozzon, vagy hogy szükséges-e a német nyelv teljes körű ismerete?