Szalonnából lekvár? Igen! Bár elsőre bizarr kombinációnak tűnik, de nagyon finom

bacondzsem
bacondzsem
Vágólapra másolva!
A nem mindennapi fogás remekül feldob bármilyen szendvicset, de egy szelet friss kenyérrel is finom ebédet varázsolhatunk belőle magunknak percek alatt.
Vágólapra másolva!

Ez a füstös, egyszerre édes, sós és savanyú ízű bacondzsem tökéletes feltétje lehet hamburgernek, szendvicseknek, kínálhatjuk sajtok mellé, de egy szelet friss kenyérrel is kitűnően működik. El is tehetjük üvegekbe, hűtőben hosszú ideig eláll. Megéri nagy adagot készíteni belőle, mert biztosak vagyunk benne, hogy gyorsan elfogy.

Aki eddig nem tudta, hogy mivel varázsolja még finomabbá szendvicsét, hamburgerét, esetleg a pitáját, annak érdemes kipróbálnia a bacondzsemet.

Így készül a különleges finomság:

Bacondzsem

Hozzávalók:

  • 50 dkg bacon
  • 2 fej vöröshagyma
  • 0.5 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.4 dl bourbon whiskey
  • 2 ek juharszirup
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 tk kakukkfű
  • 0.5 tk fekete bors
  • 0.5 csésze barna cukor

Elkészítés:

  1. A bacont kiterítjük, és nagyjából 1 centis darabokra csíkozzuk. Egy serpenyőbe tesszük a szalonnadarabokat, és alacsony hőmérsékleten 10-15 perc alatt ropogósra, zsírjára pirítjuk. Az elkészült pirított szalonnát kivesszük a serpenyőből, a kisült zsírt leöntjük, egy keveset a serpenyőben hagyunk.
  2. A visszamaradt zsiradékon a megtisztított, apró kockákra vágott hagymát alacsony hőmérsékleten dinsztelni kezdjük, sózzuk, és gyakran keverve pároljuk. Hagyjuk, hogy kicsit le is piruljon, akkor jó, ha a hagyma puha, és halványbarna színű.
  3. Ha elértük a kívánt állagot, hozzáadjuk a fokhagymanyomóval préselt fokhagymagerezdeket, közben kevergetjük, fűszerezzük füstölt paprikával, majd ezt is elkeverjük.
  4. Ha a zsíron feloldódott a paprika, felöntjük a whiskey-vel, picit elforraljuk az alkoholt, aztán tovább fűszerezzük juharsziruppal, balzsamecettel, megszórjuk kakukkfűvel, ízesítjük borssal. 1-2 percig kevergetve pároljuk. Zárásként hozzáadjuk a barna cukrot, kevergetve megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, és besűríti az alapot. Végül jöhet az istenien, ropogós bacon, alaposan összekeverjük, és ha dzsemsűrűségűvé vált a keverékünk, levesszük a tűzről.

Aki kíváncsi más, különleges receptekre is, keresse fel a Mindmegette oldalát!