Tömeges puskázás a kresszvizsgán

Vágólapra másolva!
Milliárdos üzletté vált Spanyolországban a puskázás az autós jogosítvány megszerzésére szolgáló vizsgákon: nem kevesebb mint 12 ezer autós szerezte meg vezetői engedélyét úgy, hogy az autósiskolák vezetői küldték a helyes választ mobiltelefonjukra - jelentette be a spanyol rendőrség. A Guardia Civil közleménye szerint a kiterjedt hálózat 24 vezetőjét és hatvan további tagját letartóztatták.
Vágólapra másolva!

A hatóságok százegynéhány autósiskola bezárására készülnek, ezek vezetői a csalással több mint 24 millió euró (több mint 6 milliárd forint) illegális jövedelemre tettek szert - ugyanis a mobiltelefonos támogatásért fejenként több mint 300 ezer forintnak megfelelő összeget, vagy még többet kellett fizetniük azoknak, akik igénybe kívánták venni.

A módszer egyszerű volt: a vizsgázó mobiltelefonon szöveges üzenetben elküldte az autós iskolában készenlétben álló "súgók" számára annak a kérdésnek a számát , amelyre nem tudta a választ, és a kijelzőt rezgésre állította. A "segítők" visszahívták a dolgozatírót, s mivel a tesztlapon több válaszlehetőség szerepel, az A választ egy, a B-t két, a C-t három... stb. rezgéssel tudatták vele. A törvényellenes praktikában résztvevő autósiskolák megszerezték az összes tesztlapot. A vizsgacsaló hálózat valamennyi spanyol tartományban működött, akadt, aki így szerzett jogosítványt minden kategóriára, beleértve még a veszélyes anyagok szállítására szolgáló járművek vezetését is. Arról, hogy a mobiltelefonos csalás révén sikeresen vizsgázók közül hánynak volt balesete, nincs információ.