Vágólapra másolva!
Égő reflektorral, villogó vészjelzőkkel, folyamatosan üvöltő dudával és 200 kilométer feletti sebességgel szlalomozott a sávok között egy brit autós a minap az A1-es gyorsforgalmi úton, de nem azért, mert közúti bandita lett volna, hanem azért, mert beragadt automata BMW-jének gázpedálja, és a féket két lábbal taposva sem tudta megállítani az elszabadult járművet.
Vágólapra másolva!

A rémálomszerű esetről nagy terjedelemben beszámoló szombati brit lapok szerint a 25 éves Kevin Nicolle az észak-angliai Newcastle-ból, baráti összejövetelről indult haza az A1-esen, amikor észlelte, hogy hiába veszi le lábát a gázról, az 1998-as gyártmányú kocsi sebességmérője ütemesen kúszik felfelé. Száz mérföldes (óránként 160 kilométer) tempóig még valahogy ura volt a helyzetnek - profi gépjárművezető, hiszen korábban teherautó-sofőr volt -, de 140 mérföldnél, vagyis közel 230 kilométeres sebességnél már elfogta a pánik.

Miközben James Bond-filmbe illő manőverekkel igyekezett elkerülni a végzetes ütközést, mobilján riasztotta a rendőrséget, és elmondta, hogy milyen helyzetbe került. Hamarosan négy, üldözésre kialakított rendőrautó eredt a nyomába, de ezek a nagy teljesítményű járművek sem tudták beérni a megőrült BMW-t, ezért egy rendőrségi helikopter is csatlakozott az üldözőversenyhez.

A helikopter pilótája folyamatosan tájékoztatta a Forma-1-es tempóban haladó kocsi vezetőjét az előtte lévő forgalmi helyzetről, miközben Nicolle szünet nélkül taposta a féket. A fékek azonban hamar leégtek, és a drámai helyzetbe került sofőr az automata váltót sem tudta üresbe tenni a nagy sebesség miatt, a motort pedig nem merte leállítani, attól tartva, hogy akkor működésbe lép a kormányzár, vagy elvész a rásegítő hatása.

A BMW 26 perc alatt 60 mérföldet, vagyis csaknem száz kilométert tett meg, és végül - a rendőrök becslése szerint 180-200 közötti sebességgel - egy körforgalomba vágódott be, ahol felborult. Nicolle-t a tűzoltók egy órai munkával vágták ki a roncsból. A példátlan közúti mutatvány előadója csodával határos módon néhány karcolással megúszta az esetet, bár a szombati brit lapoknak elmondta: végig meg volt győződve arról, hogy a kalandot nem éli túl.

A BMW nagy-britanniai képviselete már jelezte, hogy szeretnék megvizsgálni a kocsit, mert ezzel a típussal ilyen jellegű hiba még nem fordult elő.