Loeb röhögve nyerte a Katalán ralit

Vágólapra másolva!
A címvédő, francia Sebastien Loeb (Citroën) papírforma-, fölényes sikerével zárult a 42. Katalán rali, az idei első aszfaltos futamon ráadásul csapattársa, a helyi menő Dani Sordo lett a második. Harmadikként a nagyot hajrázó finn Marcus Grönholm (Ford) végzett.
Vágólapra másolva!

A kétszeres világbajnok (2004, '05) Loeb pályafutása 22., idei második győzelme. Kétszer pedig ezüstös volt, ergó az extornász és a Citroën Xsara WRC (meg a BFGoodrich) továbbra is uralkodik. Gyári támogatással vagy anélkül. Loebnek sima versenye volt, tolta neki, amíg kellett, aztán már csak őrizte vezető helyét. Nyugodtan, biztonsági, gépi üzemmódban. A lehetséges 40-ből 36 pontja van, az sok.

Sordo lett a második, a tavalyi JWRC-bajnoknak persze ez az eddigi abszolút legjobbja. A másik spanyol, Pons is jól ment, harmadik volt, míg el nem dobta, besokallt. A Kronosnak ez azért gáz egyébként, mert a Ford így több csapatpontot gyűjtött - éles a meccs a konstruktőri aranyért.

Aki pedig a dobogó harmadik helyére felállhatott volna, ünnepelhetett volna (ha nem történik korábban a halálos baleset), az a finn Grönholm, 2000 és '02 világbajnoka, Loeb tán egyetlen komoly ellenfele. Magic Marcus kisebb meglepetésre az első aszfaltos versenyét teljesítő új Focusszal megnyerte az első három gyorsot, négy szakasz után 10 mp előnye volt Loebbel szemben, aztán bezzeg elment a turbónyomás nála, és csapat-, illetve honfitársánál, Hirvonennél is. Visszaestek a 10., valamint a 14. helyre, innen kellett felkapaszkodni.

Sikerült. Grönholnak parádés versenyzéssel, 10 szakaszt nyerve a harmadik, Hirvonennek a pár pontot érő kilencedik pozícióba. Zseniális az új Focus, rettenet gyors, és Grönholm nem fogja feladni, üldözi Loeböt az utolsó percig. Párbaj a harmadik világbajnoki címért, így is felfogható. Nekünk jó.

Forrás: EPA

A negyedik, ötödik és hatodik helyen végzett pilóták előtt is mind le a kalappal. A francia Bengue éppen egy éve, ugyanígy a Katalán ralin vébézett, erre most egy 307-es Peugeot-ban majdnem dobogós, fantasztikus. A cseh Kopecky és a belga Duval pedig Skoda Fabiával bravúrkodott, az sem semmi. Verték például a gyári subarusokat, a norvég Solberget és a francia Sarrazint, akik bajlódtak a Pirelli-gumikkal, a beállításokkal, mindennel. De csapatban kielőzték az OMV-Peugeot-t.

Forrás: EPA

Amelynek egyke képviselője, az osztrák Stohl nem heverte ki a tesztbalesetet, és csak 12. lett. Különben bizonyára jó lett volna akár dobogóra is. Az ausztrál Atkinson Subarujával csak tanult, ahogy a Stobart-Ford ifjoncai.

Forrás: EPA

A pontversenyben Loeb előnye derekas, Grönholm izmozik, Sordo már a harmadik! A többiek messze, Mr. Hollywood is. Konstruktőrileg Kronos, Ford, Subaru a sorrend.

JWRC: a brit Meeke, Colin McRae "fia" 12 szakaszt nyert, de mégsem ő, hanem a szintén Citroën C2-t hajtó Prokop győzött. Cseh pilótának ez még sosem sikerült. Történt, hogy Meeke hibázott egyet az ötösön, sokat vesztett, kilencedikről végül visszaért harmadiknak. Második az első vébés meccsén induló Bernd Casier lett Renault Clióval. A suzukisoknak most nem termett babér, igaz, sem a francia P-G Andersson, sem a brit Wilks nem állt rajthoz.

Következik a szintén aszfaltos, de lasabb, technikásabb Korzikai rali április 7. és 9. között.

42. Katalán rali, végeredmény, élcsoport:
1. Loeb, Elena (francia, monacói, Citroën Xsara WRC) 3:22:01.7 ó (102,9 km/h)
2. Sordo, Marti (spanyol, Citroën Xsara WRC) + 48.2 mp
3. Grönholm, Rautiäinen (finn, Ford Focus) + 1:45.8 p
4. Bengue, Escudero (francia, Peugeot 307) + 2:01.9 p
5. Kopecky, Schovanek (cseh, Skoda Fabia) + 2:57.2 p
6. Duval, Pivato (belga, francia, Skoda Fabia) + 3:37.8 p
7. P. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) + 1:25.6 p
8. Sarrazin, Prevot (francia, belga, Subaru Impreza) + 4:36.4 p
9. Hirvonen, Lehtinen (finn, Ford Focus) + 5:01.6 p
10. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Skoda Fabia) + 5:04.4 p
11. Atkinson, Macneall (ausztrál, Subaru Impreza) + 5:33.9 p
12. Stohl, Minor (osztrák, Peugeot 307) + 5:48.4 p
13. Aigner, Gottschalk (osztrák, német, Skoda Fabia) + 9:37.3 p
14. Vojtech, Ernst (cseh, Peugeot 307) + 17:16.9 p
15. Wilson, Orr (brit, Ford Focus) + 17:57.4 p