405 lóerős Mitsubishi Evo X a briteknek

Vágólapra másolva!
A Mitsubishi brit képviselete elkészítette az eddigi legerősebb és legdrágább Evo-variánst, az új Evo X FQ-400-at.
Vágólapra másolva!

Az autó elkészítésében annak az ADR Motorsportnak is nagy része volt, amely már a korábbi, FQ-400 és FQ-360 modellek elkészítésében is oroszlánrészt vállalt és amelynek feladatai közé tartozik, hogy a brit ralibajnokságra is felkészítse a márka versenyautóit.

A kétliteres, négyhengeres turbómotorból az angolok az átprogramozott motorelektronika és az új kipufogórendszer segítségével préseltek ki 405 lóerőt, de ugyanilyen jelentős 540 Nm-es nyomatéka, amely az ígéretek szerint az eddigi leggyorsabb Evóvá teheti a gépet. Álló helyzetből mindössze 3,5 másodperc alatt lőhet ki 100 km/órára, ezzel nagyjából fél másodpercet ver az FQ-360-ra. Az autó megtartja az eredeti Evo X manuális váltóját, azonban a megnövekedett nyomaték miatt nem lesz hozzá elérhető a hatfokozatú, dupla kuplungos SST automatizált manuális váltó. A vezetése könnyebb lesz, mint a régi, Evo VIII alapú FQ-400-nak, mert a versenykuplung helyett hagyományosat építenek be.

Természetesen változik a kocsi megjelenése is, ami többek közt a hűtéshez szükséges nagyobb légbeömlő nyílásokban nyilvánul meg. Az új 18 colos kerekekhez tartozó fékeket sem hagyták érintetlenül, az FQ-400-at elöl hatdugattyús féknyergek lassítják.

Mindezeknek köszönhetően a jelenlegi tervek szerint mindössze száz darabban készülő Evo X FQ-400 ára is húzós lesz. Bár a Mitsubishi még nem árult el semmi hivatalosat az autóról, a brit Autocar szerint 45-50 ezer fontba kerülhet majd, ami több mint 14 ezerrel haladja meg az FQ-360 árát.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]