Dakar-rali: a Volkswageneké az első három hely

Vágólapra másolva!
Túl a nehezén. A 2010-es Dakar-rali tizedik napja is Coma-Despres párharcot és Volkswagen-sikert hozott. 
Vágólapra másolva!

Módosítással kezdődött a hétfői nap, mert Copiapóban napok óta nem szállt fel a köd, és ezért a szervezők a rajtidő késleltetése mellett döntöttek, így helyi idő szerint csak 11 órakor indították a mezőnyt.

Mivel a rajt elhúzódott, kompenzálásként a szakaszon rövidítettek, és a 338 kilométeres szelektívből csak 170 kilométert kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Hogy azért ne legyen olyan könnyű, a dűnés részeket hagyták meg, tehát szinte kizárólag csak "homokoztak" a versenyzők. Utoljára jártak az Atacama-sivatagban, és aki elért a La Serenában felállított bivouacba, az elmondhatja, hogy túl van végre a 32. Dakar Rally nehezebbik részén.

A kétkerekűeket húszas csoportokban rajtoltatták, így fél óra alatt útra kelt a teljes motoros mezőny. Ezt könnyítésnek szánták a szervezők, hiszen bolyban közlekedve együtt könnyebben boldogulnak. Az ír származású Philip Noone azonban leszakadt a bolytól, a szakasz 80. kilométerénél elnézte a navigációt, eltévedt, és csak a 93. km-nél keveredett rá újra az útvonalra. Kalandja ezzel még nem ért véget, ugyanis tévedésből az ellenkező irányba indult tovább, és szerencsétlenségére csak a 12. km-nél vette ezt észre, így gyakorlatilag újra neki kellett gyürkőznie a 170 kilométer homoknak.

Forrás: AFP

A mezőny a chilei Copiapóból La Serenába hajtott: a teljes táv 547 km, míg a mért szakasz hossza 338 km volt. A képen motorosok és quadosok versenyeznek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A motorosok élmezőnyében Mark Coma és Cyril Despres folytatták évek óta tartó harcukat, és míg egésznap folyt az adok-kapok, végül Coma győzedelmeskedett négy másodpercet adva vetélytársának. Saghmeister Gábor a 65. helyen zárta a napját, összetettben a 64.

Három Volkswagen ért célba a legjobb idővel a mai szakaszon az autósok közül. Nasser al-Attiyah még a szakasz elején magához ragadta a vezetést, a nap végén pedig majd' hat percet adott csapattársának, Carlos Sainznak. Ettől persze az összetett állás még mindig nem változott, továbbra is a "Matador" áll az élen, 08:36 perces előnnyel al-Attiyah előtt. A Volkswagen gyári csapat esélyei egyébként sincsenek veszélyben, hiszen az abszolút első három pozícióját ők uralják.

Forrás: AFP

Nasszer al-Attijah győzött Volkswagenjével a Dakar-rali hétfői szakaszán


Al-Attiyah úgy gondolja, egyre nagyobb esélye van megnyerni a versenyt, hiszen messze még a cél, a nyolcpercnyi hátrány pedig nem annyi, hogy ne lehessen leküzdeni. Ennyire még soha nem nyomta a gázt, ahogyan hétfőn, és talán ezzel meg is kezdődött az igazi csata a Dakar-győzelemért.

Kamionos berkekben Kabirov nyert, Csagin 04:41 perces hátránnyal ért be a célba. Ez lett Kabirov idei második szakaszgyőzelme, az összes többit a Cár zsebelte be.


Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 35:58:55),
2. Ullevalseter (KTM, +01:21:50),
3. Lopez Contardo (Aprilia, +01:25:31)

Autó
1. Sainz (VW, +33:33:40),
2. Al-Attiyah (VW, +00:08:36),
3. Miller (VW, +00:27:17)

Quad
1. M. Patronelli (Yamaha, 45:23:39),
2. A. Patronelli (Yamaha, +02:23:07),
3. Gonzalez Corominas (Yamaha, +04:20:03)

Kamion
1. Csagin (Kamaz, 38:24:50),
2. Kabirov (Kamaz, +01:11:31),
3. Van Vliet (Ginaf, +08:21:13)