Vezettük a világ első elektromos sportkocsiját - Tesla Roadster-menetpróba

Vágólapra másolva!
Félelmetesebben gyorsul, mint a legtöbb neves sportkocsi, miközben környezetkímélőbb a legmodernebb eco-autóknál is. Budapesten próbáltuk ki a konnektorból táplálkozó Tesla Roadstert, amely 3,9 másodperc alatt hangtalanul repül százra, miközben nincs károsanyag-kibocsátása.
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]

Nem szerette a kátyús külvárosi aszfaltot a Tesla futóműve, de a városi forgalomban jól elboldogult. Kétségkívül az előzés a kedvenc manővere
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Dávid legyőzi Góliátot, a gyengébb némi furfanggal az erősebbet - számos eset sorakozik erre a történelemben, de ami harcosok vagy hadseregek között még úgy-ahogy lehetséges, az két autó között viszonylag ritkán. Pláne, ha ugyanarra a célra, vagyis hétköznapi, utcai használatra készített, autószalonban bárki által megvásárolható, szériában gyártott személyautókról beszélünk, mint jelen esetben.

BMW M3 (420 LE), Porsche 911 GT3 (435 LE), Ferrari F430 (490 LE): csuklóból lehetne sorolni az évek óta - a szaksajtóban és az autóbolondok között - viszonyítási pontként emlegetett sportkocsikat, amelyeknek a gyorsulása százra 4-5 másodperc között van. De hiába az erő, dinamikában mindet lepipálja a jóval gyengébb, mindössze 248 lóerős Tesla Roadster. Lehet, hogy a világ első elektromos sportkocsijával szerzett tapasztalatok közül nem a gyorsulást kellene először említenem, hanem hogy nemcsak büdös kipufogőfüstje nincs, de még kipufogója se. Vagy hogy ennek a járműnek egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátása. A mentség: aki kipróbálja ezt a rikaságszámba menő kocsit, azt rögvest elvarázsolja a menetdinamika, és csak ezt követően kezd foglalkozni a technika környezetbarátságával.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=j818fiSacG1Xtxgw


Nézze meg mozgásban a Teslát!


Százötvenedik születésnapját a Teslával való együttműködéssel ünnepli az óragyártó TAG Heuer, ennek örömére a két cég a világ 15 városát érintő pr-turné keretében hozta el Budapestre Ayrton Senna és Steve McQueen egykori karóráit, valamint a tesztautót. Előbbieket a svájci márka Andrássy úti szalonjában lehetett megnézni pár napig, míg utóbbit a TAG Heuer VIP-vásárlói mellett néhány újságíró próbálhatta ki.

Jaksity Kata mosolya

A Roadster formája nem hivalkodik méretes túlnyúlásokkal, feltűnő szárnyakkal; habár a Tesla saját dizájnerei csiszolgatták a könnyű karbonkarosszéria végső íveit, letagadhatatlan a Lotus-rokonság. A kocsi ugyanis a ma kapható egyik legkönnyebb és legkarcsúbb sportkocsi, az Elise padlólemezére épült. Ennek megfelelően mindössze 3,94 méter hosszú, és csak 1,12 méter magas, beltere a súlycsökkentésre kényes sportkocsikhoz illően szűkös. A szinte földre helyezett ülés és a magas küszöb párosa néhány röpke másodpercig kínos helyzetbe hozta az Andrássy úti szalon előtt a kocsiból - fotósok hada és az állófogadás vendégei előtt - miniszoknyában kiszálló Jaksity Katát is, aki kedves mosollyal ütötte el a pillanatot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Különleges fényezést és egy még különlegesebb stopperórát kapott a jubileumi TAG-Tesla


Amint behuppantunk az ülésbe, a színes hímzéssel nem cifrázott mattfekete bőrborítás és a puritán műszerfal tűnik fel elsőként, valamint a már az igénytelenség határát súroló, műanyagból öntött indexkar. De valójában mégsem zavaró mindez: sallangmentes harmónia uralkodik körülöttünk, ráadásul nemrég ennél a kocsinál ötször-tízszer drágább autókban ülve sem volt sokkal kidolgozottabb beltér. Az állítható üléspozíció kifogástalanul passzentos, a minimalista kormány pedig kimondottan kézbe illő.

Gyakorlatilag fokozatmentes váltót építettek a kocsiba, amelynek könnyűfém középkonzolján három parányi gombot találunk: D, R, P. Természetesen kuplung, de még váltókar sincs a kocsiban, a világ leggyorsabb dodzsemjében ültünk, csak éppen vaskos gumiöv nem véd a koccanásoktól. Megnyomjuk a D-t, majd - mivel papírról már ismerjük a menettulajdonságokat - kimondottan óvatosan indulunk a próbaútra.

A gyorsulás könnyedsége

Legördülve a városligeti Széchenyi fürdő hintófelhajtójáról (innen indult a TAG Heuer-bemutató másnapján a próbaút) a nehézkes kormánykezelhetőség az első személyes tapasztalat, ami parkoláskor hátrány, mégis dicséretes megoldás, hiszen gyorsításkor végtelenül stabilan áll az ember kezében. Padlógázt adni, majd lassulni, aztán ismét rátaposni a gázra, az M3-as kivezetőjén volt lehetőségünk. Furcsa, sokáig emlékezetes élményt nyújt az autó. Az indításkor tapasztalt hangtalansága csak alig hallható visításba megy át a gyorsításkor, másrészt úgy lő ki a gázadástól kezdve maximális nyomatékot biztosító elektromotornak köszönhetően a Roadster, mint kevés más autó a világon.

Fotó: Mudra László [origo]

Minden Tesla Roadster álma: a hosszú és forgalommentes út


Hogy ennek műszaki alapja könnyen érthető legyen, mindenki képzelje maga elé a konyhai turmixgépét, amely a bekapcsolás után azonnal maximális fordulatszámon aprítja a gyümölcsöket. Így működik a Tesla elektromotorja is: nem kell pörgetni, mint egy belső égésű motort, amely csak bizonyos fordulatszám felett éri el a maximális nyomatékát, miközben a Tesla rögtön a csúcson van. Az autó félelmetes gyorsulása így nem csak a hangtalanság miatt különleges, hanem az egyenletessége miatt is. A 300-400 lóerős benzines járműveknél padlógáz után nem ritkán azt érzi az ember, hogy a hajtott kerekek megpróbálnak kitörni, az elektronika pedig igyekszik kordában tartani őket. Ott küzdelem van, míg itt könnyedség. Ezt az elektromos autót mintha nyílegyenes sínen húzná valami óriási erő.

Az óriások szerény ígéretei

Nem nyűgöztek le ellenben a fékek, amelyek ebben a kategóriában csak átlag felettinek nevezhetők, közel sem képviseleik azt a szintet, mint a jármű szinte legyőzhetetlen dinamikája. Pedig könnyű autót elvileg könnyű lenne megállítani. Sebaj, fékezés helyett inkább kerülgettük a külvárosi kátyúkat, nagy élvezettel forgatva a közvetlen kormányt. A futómű kemény, de nem betonból öntött, hiszen az apróbb úthibákon simán átment az autó mindenféle zörgés és a műszerfal nyöszörgése nélkül. Ez a Lotus Elise futóműve mellett a Tesla összeszerelési minőséget is dicséri.

A középmotoros autó 1,23 tonnájából nagyjából 400 kilogramm a két litium-ion akkumulátor súlya, amelyeket három és fél óra alatt lehet teljesen feltölteni. A hivatalos hatótáv így 394 kilométer. Az autó képességeit a határokig próbálgatva viszont csak 150 kilométerre képes, de egy ausztráliai tartóssági versenyen tavaly 504 kilométert ment spórolósan. Az autó így nem csak a menettulajdonságaival, hanem a hatótávolságával is egyedülálló jelenleg a piacon. Amint azt korábbi cikkünkben írtuk, a legnagyobb járműgyártók is még csak ott tartanak leendő elektromos autóikkal kapcsolatban, hogy dátumokat (2011-2013) és hatótávolságokat (jellemzően 200 kilométer körül) ígérgetnek.

Ezalatt a Tesla Roadster annyira kézzelfogható valóság, hogy amikor megálltunk egy füves-fás területen fotózni a kocsit a XV. kerületben, még a sarki gumisműhely idős szakija is körbeszaglászhatta. Bólogatott is nagyokat, mialatt magyaráztuk neki, hogy elég konnektorba dugni a gyári, hüvelykujjnyi vastagságú kábelhez pluszban vásárolt átalakítót, meg hogy a hátsó tengely feletti széles fekete dobozok az akkumulátorok, amelyeknek 160 ezer kilométer az élettartamuk. Ráadásul ez kivételesen egy olyan sportkocsi, amely csak minimálisan és közvetve szennyezi a levegőt - hiszen az elektromos áramot is elő kell állítani valahogy (erről korábbi cikkünkben olvashat) -, száz kilométert 1,7 liter benzinnyi energiával tesz meg.

Arnold Schwarzenegger gyűjteménye

Készültek a képek, így volt idő kérdezni az addig az anyósülésből navigáló Björn Wegener Tesla-munkatársat. Életkor és nem szerint kérésünkre sem tudta belőni az eddigi több mint ezer Roadster-vásárlót. Szerinte eleinte olyanok rendelték meg a különleges autót, akiknek már volt valamilyen sportkocsijuk, példának a Porsche-tulajdonosokat említette, akik számára a teljesítmény, de még inkább a gyorsulás volt a fontos. Később aztán azok kerültek többségbe a vevőik között, akik a környezetvédelem miatt részesítették előnyben ezt a kocsit a belső égésű motorral hajtott konkurenciával szemben.

Fotó: Mudra László [origo]

A környezetkímélő üzemmód mellett az sem hétköznapi ebben a kategóriában, hogy 10-15 centimétert lehetett előre hátra csúsztatni az üléseket. 185 centiméteres testmagasság fölött viszont már majdnem kilóg az ember sérója a kocsiból


Eddig 23 országba szállítottak az immár két változatból álló kocsiból (létezik egy Roadster Sport modell is 288 lóerővel), de az autók legnagyobb részét Észak-Amerikában értékesítette a kaliforniai központú Tesla Motors. 2008-ban az első példányt a cég elnöke, a tízediket a magát politikusként már a környezetvédők élharcosának beállító (korábban Hummerrel közlekedő) Arnold Schwarzenegger kormányzó kapta. Az esetleges magyar vásárlóknak legálabb Ausztriáig kell menniük, de kérdésemre azt mondták, fölösleges volna Magyarországon kereskedést nyitni, aki akar Teslát, az meg tudja oldani a külföldi vásárlást.

A menettulajdonságai, a felépítése és a formája alapján vitathatatlanul sportkocsi a Tesla, a közel 400 kilométeres hatótávja mégis inkább a konnektorgazdag városhoz köti, a nagy amerikai prérikre felelőtlenség kimerészkedni vele. Akkor ez most mi? - provokáltam egy picit Björnt. Sportkocsi vagy városi autó? A teslás munkatárs visszakérdezett: hány kilométert vezet egy átlagos autós egy átlagos napon? És igaza is van. Mint mondta, egyértelműen városi emberek veszik a kocsit, ezért ő legszívesebben városi sportkocsinak nevezné a Roadstert. Nálunk a legeldugottabb faluban élők sem tudnák lemeríteni normál használattal a teljesen feltöltött akksikat, hiszen a hatótáv gyakorlatilag elég az ország másik felében lévő nagymama házáig.

A gazdagok kiváltsága

Sajnos mint oly sok nagyszerű technikai vívmányt, ezt is az ára teszi elérhetetlenné a környezetbarát gondolkodású, de átlagos anyagi körülmények között élők számára. Még akkor is sok a 85 ezer eurós alapár (22,5 millió forint), ha a cikk elején említett sportkocsik még ennél is drágábbak.

Fotó: Mudra László [origo]

Viszonylag könnyű és viszonylag kicsi. Csak az élmény óriási, amelyet nagymértékben fokoz a tudat, hogy élményautózás közben nem szennyezzük az élőhelyünket


Talán mélyebb társadalomelemzés nélkül is leírható, hogy Magyarországon egyébként sem a szűk sportkocsis réteg érdeklődését keltené fel a Tesla, hiszen ismeretlensége és viszonylag szerény külseje miatt kevéssé alkalmas státuszszimbólumnak. Sokkal inkább a hazai viszonylatban jól kereső, zöld gondolkodású fiatal értelmiségi réteghez illene ez a remek jármű, persze még a családalapítás előtt. Sajnos ez a réteg egyelőre még egy nyolcmilliós Toyota Priust is nehézkesen engedhet meg magának (a pármilliós magyar villanyautót meg nem nagyon veszi).

Az pedig külön bosszantó, hogy az Egyesült Államokban nem csak a benzin olcsóbb, mint mifelénk, hanem a Tesla Roadster is. Ott már 100 ezer dollártól (19,5 millió forint) megvásárolható; nem mintha ennyiért itthon több szaladgálna az utakon.

Sokáig reszelgették, mégis nagyon kellett

Az autó első, még közel sem szériaérett példányát 2006 júliusában mutatták be Santa Monicában, az eseményen csak 350 meghívott vagyonos ember lehetett jelen. Az ezt követő folyamatos médiajelenlétnek köszönhetően az első autók 2008. eleji leszállításáig több mint félezer darabot megrendeltek az amerikai tehetősek. Annak ellenére jöttek az előlegek a fejlesztő számlájára, hogy a cég egyre csak tesztelt, újabb és újabb változtatásokat hajtott végre a különféle prototípusokon, mialatt a szériagyártás kezdetének dátumát többször eltolta. Az első Roadsterek immár két éve futnak, megbízhatósági problémákról pedig nemigen cikkezik a nemzetközi sajtó.

Fotó: Mudra László [origo]

Jól láthatóak a hatalmas és súlyos akkumulátorok, amelyek ellenére használható csomagtartót is sikerült kialakítani a kocsi farában


Műszaki adatok

Motor, erőátvitel, fékek. Elektromotor, maximális fordulatszám: 14 000 fordulat/perc. Teljesítmény: 177 kW (248 LE). Nyomaték: 370 Nm/0-5400. Sebességváltó: fokozatmentes. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa.
Méretek, tömeg. Hosszúság/szélesség/magasság: 3946/1873/1127 mm. Tengelytáv: 2352 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1464/1499 mm. Tömeg: 1238 kg.
Menetteljesítmények, hatótáv. Gyorsulás (0-100 km/óra): 3,9 mp. Végsebesség: 200 km/óra. Áramfogyasztása átszámolva benzinre: 1,7 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 0 g/km. Hatótáv normál használat esetén: 394 km.