Ifj. Tóth nyerte a Veszprém-ralit

Vágólapra másolva!
Ifj. Tóth János győzelmével végződött a Veszprém-rali. Herczig kiesett, Turi az utolsó gyorsaságin hibázott, így Aschenbrenner lett a második.
Vágólapra másolva!

Forrás: PTRT

Tökéletes hétvégét zárt ifj. Tóth, ezzel megőrizte esélyét a bajnoki címre

A futam már szombat délután megkezdődött két gyorsaságival, melyek után Aschenbrenner térhetett nyugovóra elsőként, minimális előnnyel. Tudni lehetett, hogy Turi úgy maradt le csak kicsivel, hogy hibázott, és hogy az S2000-es autók várhatóan előnyben lesznek a vasárnapi pályákon, így fordulatosnak ígérkezett a vasárnap.

Vérbeli ralipályával kezdődött a második napi program a sólyi erdőben. Ifj. Tóth megmutatta, itt ő az úr, korábban is nagyon szerette ezt a pályát - amely a Peugeot-nak is feküdt -, ennek megfelelően alaposan el is verte rajta a mezőnyt. A második Turi 7,4, a harmadik Herczig pedig 8,4 másodpercet kapott Janikától, míg Asi lefulladt egy kanyarban, így csak a hatodik időt érte el, s ezzel a negyedik helyre esett vissza.

A második pályán is hasonló volt a felállás, ifj. Tóth nyerte a gyorsaságit, s ezzel összetettben is az élre állt. Turi és Herczig következtek mögötte, Aschenbrenner továbbra is negyedik volt, nem nagyon találta a ritmust, és a szokásosnál jóval óvatosabban vezetett, mivel az utóbbi években rendre kiesett a Veszprém-ralin. Ekkor Hideg, Matics, Elek, Kazár volt a további sorrend.

Rövid szerviz után visszatért a mezőny Sólyra, ahol ezúttal Herczig egy másodperccel gyorsabb volt Janikánál, s ezzel feljött a második helyre. A másik, gyártelepi pályán Turi defektet kapott, közel 20 szekundumot vesztegetett el, de megőrizte harmadik helyét. A szakaszt ifj. Tóth nyerte, míg Elek egy harmadik idővel tette le névjegyét. Az újbóli szervizelési lehetőség előtt volt még egy gyorsasági, Szentkirályszabadján. Ismét Janika neve mellé került a legjobb idő, a sorrend nem változott. A korábbi hétszeres bajnok mögött Herczig állt, majd Turi, Asi, Hideg, Elek, Kazár következtek, mindannyian Evo IX-es Lancerrel.

Két gyorsaságival a vége előtt az volt a kérdés, elég lesz-e ifj. Tóth 7,5 másodperces előnye Herczig előtt, illetve feltámad-e Asi, aki alig néhány szekundummal állt Turi mögött. A második kérdésre egyértelműen igen volt a válasz: a tabella éllovasa futotta a legjobb időt az utolsó előtti pályán, Turival a nyomában. Janika érkezett mögöttük, Herczig pedig egy törött kormányösszekötő miatt kiesett, s ezzel búcsút mondhatott a már eddig is elég sovány bajnoki esélyeinek. Az utolsó szakasz előtt a Peugeot 207 legénységének több mint félperces előnye volt, a második helyért viszont annál keményebb csata ígérkezett, mivel Turi mindössze 0,5 másodperccel volt Asi előtt. Utóbbi nyerte a szakaszt, míg Turi a nagy igyekezetben az oldalára borította a Mitsubishit, így végül annak is örülhet, hogy a harmadik helyen célba ért.

Forrás: [origo]

Aschenbrenner szeme előtt már a bajnoki cím lebeg, amely immár csak karnyújtásnyira van tőle

A versenyt ifj. Tóth nyerte, négy esztendő után ez volt az első abszolút futamgyőzelme. Igaz, tavaly beugróként is ő volt a leggyorsabb a 2009-es Veszprém-rali országos értékelésében, csakhogy akkor még létezett a nyílt kategória, benne a WRC-kkel. A kitartó és szerencsés Aschenbrennernél ezúttal többen is gyorsabbak voltak, mégis övé lett a második hely. Turi állhatott még a dobogóra, akivel a továbbiakban mindenképpen számolni kell, hiszen úgy néz ki, összeállt végre az autója.

Nagyon küzdött a technikával Hideg Krisztián, végül ő kerekedett felül, jutalma a negyedik hely. Elek az ötödik, aki eddig is mutatott remek részeredményeket, ám most végig kitartott a lendület. Nem sokkal mögötte ért a célba Kazár, majd ifj. Ranga, akinek autóját a kétszeres bajnok Kiss Ferenc állította be erre a futamra - úgy tűnik, kiválóan. Az S csoport győztese, Matics lett a nyolcadik, őt Botka és Balogh követték. Kakusziék ismerkedése az S2000-es Fiestával a 15. pozícióban végződött, és talán mondani sem kell, hogy a kétkerék-hajtásúak különversenyét Bútor nyerte, aki összetettben a 17. helyre volt jó.

A másodosztályban a Medvecz/Medvecz páros győzött Mitsubishi Evo VI-tal, az AN csoportban a Bereczki/Kozma duó volt a legjobb Honda Civickel.

A tabellán jelentősen tisztult a kép: az már biztos, hogy Aschenbrenner és ifj. Tóth között dől majd el a cím sorsa, a többiek kiestek a versenyből. Asi 27,4 ponttal vezet Janika előtt, s ez azt jelenti, hogy a zirci pilótának egy második hely is elég az ünnepléshez a továbbiakban. A harmadik helyért Turi és Herczig csatáznak majd várhatóan, a többiek eléggé lemaradtak már. A hétfordulós bajnokság ötödik állomása volt a Veszprém-rali, s néhány helyen már el is kelt az évvégi trófea: az A csoportban Bútor, az S csoportban Matics (mindketten 100%-osak idén), A7-ben Pálinkás, A6-ban Magyar, S1-ben pedig Fogasy már hátradőlhet.

Forrás: HRT

Ezúttal tökéletes volt Turiék autója. Egy defekt és egy vezetési hiba szorította őket a harmadik helyre

Remélhetőleg ez nem csökkenti a következő, borsodi futamon az indulók számát, mivel ezzel itt Veszprémben is gond volt, mindössze 40 autó ért célba az első osztályban. A Borsod-ralit augusztus közepén rendezik majd, a korábbi tervekkel ellentétben aszfalton.

A verseny végeredménye:

1.ifj. Tóth/TagaiPeugeot 207 S2000N41:01:11,5
2.Aschenbrenner/PikóMitsubishi Lancer Evo IXN4+32,3
3.Turi/PerczeMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:01,4
4.Hideg/KismődiMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:17,9
5.Elek/FerenczMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:22,9
6.Kazár/SzőkeMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:27,1
7.ifj. Ranga/CzakóMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:33,8
8.Matics/ViczenaMitsubishi Lancer Evo VIIS3+1:37,5
9.Botka/SzennerMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:41,6
10.Balogh/NémethMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:43,8


A kategóriák győztesei:

N4ifj. Tóth/TagaiPeugeot 207 S2000
N3Hibján/SzurovcsákFord Fiesta ST
N2Keller/BenczeSuzuki Swift Sport
A7Pálinkás/BagamériHonda Civic R3
A6Magyar/BudaiSuzuki Swift Sport
S4Bujdos/CsontiMitsubishi Lancer Evo IX
S3Matics/ViczenaMitsubishi Lancer Evo VII
S1Fogasy/SzabóLada VFTS



A bajnokság állása:

1.Aschenbrenner/PikóMitsubishi Lancer Evo IXN499
2.ifj. Tóth/TagaiPeugeot 207 S2000N471,6
3.Turi/PerczeMitsubishi Lancer Evo IXN447
4.Herczig/BaranyaiSkoda Fabia S2000N446
5.Turán/ZsirosMitsubishi Lancer Evo IXN424,4
6.Balogh/KissMitsubishi Lancer Evo IXN420
7.Hideg/KismődiMitsubishi Lancer Evo IXN417,8
8.Kazár/SzőkeMitsubishi Lancer Evo IXN417,2
9.Hadik/JuhászSubaru Impreza N12N416
10.Pethő/ZentaiMitsubishi Lancer Evo IXN411,6


A Bükfürdő-rali 1,2-es szorzóval rendelkezett