Figyelmezteti a gyalogosokat az Infiniti-hibrid

Vágólapra másolva!
Az Infiniti M35h a világ első hibrid autója, amely alapfelszereltségként egy gyalogosokat figyelmeztető hangrendszert kapott.
Vágólapra másolva!

Forrás: Infiniti

A hangtalanul közeledő Infiniti-hibridre figyelmeztető gyalogosvédő rendszer (AVSP - Approaching Vehicle Sound for Pedestrians) egy számítógép által vezérelt hanggenerátorból és az első lökhárítóba szerelt hangszóróból áll. Az AVSP 30 km/órás sebesség eléréséig működik, lassítás után pedig 25 km/órás sebesség alatt újra bekapcsol.

Forrás: Infiniti

A leghatékonyabb, ugyanakkor legkevésbé zavaró zajhatás érdekében az Infiniti mérnökei egytónusú hang helyett különböző hangerejű magas és mély hangok kombinációját alkalmazták. A hangjelzés a jármű sebességének illetve gyorsításának vagy lassításának függvényében magasról mély frekvenciájúra vált. A rendszer a legnagyobb hangerőt az autó elindulásakor adja ki, hogy egyértelműen figyelmeztesse a közlekedés többi résztvevőjét a mozgásba lendülő járműre, tolatáskor pedig szaggatott jelzés hallható. Mindkét hangot úgy választották ki, hogy a közeledő M35h biztosan ne okozzon kellemetlen meglepetést a járókelők és a látássérültek számára.