Világbajnoki futamot nyert Michelisz Norbert

Vágólapra másolva!
Michelisz Norbert vasárnap hajnalban megnyerte a túraautó-világbajnokság legnehezebb, egyben legnagyobb presztízsű futamát, a makaóit. Michelisz az újoncok között is bajnok lett.
Vágólapra másolva!

Zengő Zoltán és Michelisz Norbert álma vasárnap hajnalban teljesült: a teljesen magyar Zengő Dension Team versenyzője megnyerte a túraautó-világbajnokság legnagyobb presztízsű futamát Makaóban. Ez a világbajnoki sorozat leghosszabb és legveszélyesebb aszfaltcsíkja, ezért hatalmas dicsőség itt nyerni. Zengő Zoltán csapattulajdonos évekkel ezelőtt azért álmodta meg ezt a csapatot, hogy egyszer a magyarok is eljuthassanak a világbajnokságra, talán ő sem gondolta, hogy pont a legnehezebb versenyen, az idény utolsó futamán érnek fel a csúcsra.

Már az előjelek is nagyon biztatóak voltak a túraautó-világbajnokság fináléjában, de a makaói versenypályán sosem lehet biztosra menni. A keskeny városi pályán nagyon sok a hibázási lehetőség, miközben a kör nagy részén szinte lehetetlen előzni. Itt minden évben megszokottak a tömegbalesetek, a nagy karambolok.

Forrás: Zengő Dension Team

Michelisz azonban éppen ezen a pályán talált magára, már a szabadedzéseken látszott, hogy a sebességével nincs gond. A roncsderbiket idéző időmérő első részét okosan túlélte, a többször is piros zászlóval megszakított edzésen végül az ötödik helyen kvalifikálta magát az első tíz közé. A második időmérőn még nagyobbat alkotott: a második leggyorsabbnak bizonyult, de mégsem rajtolhatott el erről a helyről. Egy bokszutcai szabálytalanság miatt öt rajthelyes büntetést kapott, így a hetedik pozícióból vághatott neki az első versenynek.

Ezen a futamon szerencsére sikerült kimaradnia az ezen a pályán már megszokott hatalmas balesetekből, és a biztató ötödik helyre hozta fel a Zengő csapat Seat Leonját. A második futamon így a negyedik helyről indulhatott, de szenzációs rajtjának köszönhetően már a futam elején megszerezte a vezető helyet. Innentől kezdve semmi nem tudta megzavarni, még az sem, hogy egy hatalmas tömegbaleset miatt kis időre megszakították a versenyt.

Forrás: fiawtcc.com

A megismételt rajt után félelmetes tempóval haladt a cél felé, csupán Gabrielle Tarquini tartott vele, valamint az egész hétvége leggyorsabbja, Robert Huff zárkózott fel hozzájuk. De egyik kiválóság sem tudott mit kezdeni a magyar versenyzővel, így Michelisz megszerezte élete eddigi legfontosabb győzelmét.

Michelisz beírta magát a nemzetközi autósport történelemkönyvébe: még sosem volt magyar győztes világbajnoki futamon. A makaói verseny a legnagyobb presztízsű, de a Seat sem tudott még itt nyerni. Michelisz most nekik is szállította ezt az eredményt.

Forrás: Zengő Dension Team

A csapatnak is jár az elismerés, hiszen a Zengő Dension Team első évében nagyszerűen teljesített, az év második felében már a nagycsapatoknak is komolyan számolni kellett velük. Ez a győzelem egy teljesen magyar csapat egész éves munkájának gyümölcse, magyar csapat ilyen eredményt, eredményeket még sosem ért el.

Michelisz nem csak a futamot nyerte meg, hanem az újoncok közötti versenyben is bajnok lett, ezzel megkoronázta egész éves teljesítményét. Az idei szezon ezzel a hétvégével véget ért, Michelisz az abszolút értékelésben a kilencedik helyet szerezte meg. A jövő évi tervekről még nem sokat lehet tudni, de remélhetőleg ez a siker ismét lendületet ad a csapat pályafutásának.