Csak 2,1 litert fogyaszt a konnektoros Prius

Vágólapra másolva!
A Toyota elárulta a nyártól megvásárolható, konnektorról tölthető Toyota Prius fogyasztását és hatótávolságát.
Vágólapra másolva!

Forrás: Toyota

A konnektoros (plug in) Toyota Prius legnagyobb előnye a normál Priusszal szemben, hogy pár kilométer helyett 25 kilométeren keresztül képes villanyautóként közlekedni az 1,8-as benzinmotor beindítása nélkül, és az akkuit nem csak a fékezéssel, hanem a konnektorból is fel lehet tölteni. Ráadásul a normál villanyautókhoz képest jóval kevesebb időt, mindössze 90 percet igényel a korszerű, lítium-ionos akkumulátor (normál Prius: nikkel-metálhidrid) teljes feltöltése a normál 220 V-os hálózatból.

Forrás: Toyota

Ha teljesen feltöltött akkuval indulunk, az első 100 kilométeren mindössze 2,1 literes átlagfogyasztást produkál a kocsi a gyár szerint, ekkor a kilométerenkénti szén-dioxid kibocsátás is csak 49 g/km-re adódik, ami a legalacsonyabb az összes ma kapható személyautó között. Ha lemerült az akkumulátor, akkor a konnektoros Prius úgy kezd működni, mint a normál Prius, ilyenkor a fogyasztás 3,7 literre, a szén-dioxid kibocsátása pedig 85 g/km-re "szökik" fel. A Toyota szerint akár 1237 kilométert is meg lehet tenni a 45 literes tank egyetlen feltankolásával. A nagyobb hatótávolságért cserébe nem kell kompromisszumot kötni az utastér helykínálatában, a konnektoros Prius ugyanolyan tágas utasteret és ugyanúgy 443 literes csomagteret kínál, mint a nem tölthető változat.

A vételára persze magasabb lesz. Nagy-Britanniában, állami támogatással valamivel 30 ezer font alatti áron (10,4 millió forint) kerül majd forgalomba az év második felétől, miközben a normál Priust már 21,5 ezer fontért is meg lehet vásárolni.