Tönkrement Bonneville, a száguldók paradicsoma

Bonneville sóstó salt flats salt lake
Vágólapra másolva!
Ha nem történik valami csoda, hamarosan teljesen eltűnik a sóréteg a híres Bonneville-tó ősidők óta kiszáradt medréből. Márpedig akkor a száguldozás szerelmeseinek legkedveltebb helyszíne szűnik meg, ahol oly sok szárazföldi sebességrekord született.
Vágólapra másolva!

Utah államban a Bonneville tómeder már hosszú évtizedek óta vonzza a sebességmániásokat. Az ötvenes években még egy métert is elérte a sóréteg vastagsága, most azonban a környékbeli bányák és a nagy esőzések miatt helyenként már csak 1-2 centi só maradt.

Forrás: AFP/George Frey

A sima, de nem csúszós, hatalmas felületen helyenként felbukkanó sárfoltok hatalmas veszélyt jelentenek a nagy sebességgel futó versenyautókra és motorokra, így az üzemeltetők és a hatóságok erősen fontolgatják, hogy teljesen leállítják az itt tartott eseményeket. Sokáig itt állítottak fel minden sebességrekordot, de a Bloodhound 1600 km/h-s kísérletét eleve nem ide tervezték.

Bonneville sóstó salt flats salt lake Forrás: Wikimedia Commons

Idén augusztus 8-án kerülne sor a Bonneville Speed Week rendezvényre, de egyelőre keresik az esetleges új helyszínt hozzá. A helyzet javítása érdekében a SEMA tuningszervezet 2000 tonnányi sót szállított a helyszínre, de nem biztos, hogy ez elegendő lesz az állagromlás megállítására. Bonneville medre turistaként odalátogatva is lenyűgöző látvány, itt forgatták többek között A leggyorsabb Indian című filmet is.