A magyar autósok még egy betétlapot sem tudnak kitölteni

baleseti bejelentő
Vágólapra másolva!
Bár egy kutatás szerint a jogosítvánnyal rendelkezők több mint harmada volt már részese közúti balesetnek, meglepően kevesen vannak tisztában azzal, hogyan kell kitölteni egy baleseti bejelentőlapot.
Vágólapra másolva!

A Generali kutatásában a megkérdezettek 14 százalékával fordult elő, hogy baleset részeseként egyáltalán nem töltöttek ki baleseti bejelentőt. Bár 60 százalék vallotta, hogy tudja, hogyan kell kitölteni, mégis csak 16 százalék tudta helyesen, hogy mindkét félnek alá kell írnia. Ennél többen – a megkérdezettek fele (48%) – voltak tisztában azzal, hogy hány bejelentőlapot kell kitölteni: két jármű esetén egyet, hiszen ez szétválasztható két példányra, azonban három fél esetén már kettőt kell kitölteni.

A bejelentő hiánytalan kitöltése különösen fontos, hiszen a pontatlanság miatt elhúzódhat a biztosítási eljárás. Ügyeljünk rá, hogy gondosan feljegyezzük a tanúk adatait, és rokonok helyett lehetőleg olyan járókelőket válasszunk, akik nem voltak részesei a balesetnek.

Mindig legyen az autóban egy ilyen, mert kínos, amikor véletlenül egyik félnek sincs...

A forgalmi helyzet meghatározása esetében ne felejtsük el megadni, hogy hány helyre tettünk x-et, mert a másik autós utólag akár számunkra kedvezőtlenül is alakíthatja a saját példányát. Az ilyen eset ugyan nem gyakori, de jobb kizárni a lehetőségét is.

Forrás: Generali

Ha nincs is nagy kézügyességünk, mindig rajzoljuk le a baleset körülményeit bemutató ábrát! Soha ne maradjon le az aláírás, mert anélkül érvénytelen a bejelentő.