Drasztikusan nőtt a hazai gyorshajtások száma 2021 második felében

VÉDA traffipax KKEP
Vágólapra másolva!
Több mint kétszer annyi autósról készítettek felvételeket a rendőrségi VÉDA kamerák, mint a járvány által jobban sújtott első félévben.
Vágólapra másolva!
Munkában egy KKEP Forrás: Origo

Elárulta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat tavalyi évre vonatkozó adatait, amelyekből kiderül, hogy 2021-ben összesen 394 ezer bírságot szabtak ki 13,6 milliárd forint értékben, azaz egy szabálytalanság átlagosan 34 510 forintba került - írta meg a Világgazdaság.

Az első félévben még összesen csak 125 ezer bírságot szabtak ki 4,3 milliárd forint értékben, vagyis könnyen kiszámolható, hogy a második félévben ezzel szemben már 269 ezer esetben szabtak ki bírságot, 9,3 milliárd forint értékben.

Ez drasztikus, 115 százalékos növekedést jelent, ami a nyári időszak miatti növekvő autóhasználat mellett a járványügyi előírások májusi enyhítésével magyarázható.

Nagyot nőtt a mobil traffipaxok szerepe

A statisztikákból egy érdekes tendencia is kiderül: míg 2021 első félévében a mozgatható traffipaxokkal (Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont, KKEP) lefülelt szabálytalanságok száma 41 ezer volt, és ehhez jött a fix VÉDA-kapuk által lefülelt 84 ezer gyorshajtás, addig a második félévben már a mozgatható traffipaxok vitték a prímet 154 ezer lefényképezett gyorshajtással, míg a fixek "csak" 115 ezer esetben készítettek felvételeket.

Öröm az ürömben, hogy a 2021-ben regisztrált 394 ezer traffipax-bírság még mindig jóval kevesebb, mint a 2020-ban regisztrált 545 ezer, vagy az utolsó koronavírus-mentes évben, 2019-ben regisztrált 660 ezer magyarországi gyorshajtás.