A szauna nem, a vitaminok segítenek pattanás ellen

Vágólapra másolva!
Bár a pattanások leginkább a kamaszokat érintik, a bőrprobléma 20, illetve 30 év felett is jelentkezhet. A becslések szerint minden negyedik 25 és 44 év közötti magyar küzd pattanásokkal. Életmódbeli változtatásokkal tehetünk bőrünk egészségéért.
Vágólapra másolva!

Az orvosi nevén aknénak nevezett bőrprobléma enyhíthető. Igaz, nem néhány nap alatt - a súlyosabb elváltozások kezelése hónapokig is eltarthat.

Életmódbeli változtatásokkal az akne orvosolható, ha azonban a bőrgyulladás kiterjedt és súlyos, vagy ha az akne lázzal, ízületi fájdalmakkal, esetleg fokozott fáradtságérzettel jár együtt, forduljunk orvoshoz. Gyulladásos aknéra a bőrgyógyászok többnyire szájon át szedhető vagy külsőleg alkalmazható antibiotikumokat ajánlanak.

Étrendi ajánlások

A halban, lenmagban, tojásban bőséggel található omega 3-zsírsavak segítenek a bőrfertőzések leküzdésében és gyorsítják a bőr gyógyulását.

Az A-vitamin nem csak a látást, az ellenállóképességet és a csontok állapotát befolyásolja, a bőr egészségéért is felelős. Az E-vitamin ugyancsak segíti a pattanásos, gyulladt bőr gyógyulását, azonban óvakodjunk a bőrre kenhető folyékony változatától, mert az olaj eltömítheti a pórusokat. Ezért fontos ezen vitaminok ajánlott napi mennyiségének bevitele.

Az általánosan elterjedt nézettel szemben a pattanások kialakulásában valószínűleg nem játszik szerepet a csokoládé, a kagyló, az olajos magvak vagy zsíros ételek, illetve a szénsavas üdítőitalok fogyasztása. De hogy a táplálkozás mégiscsak összefüggésben áll az aknéval, azt jól jelzi, hogy van két távoli törzs: egy Paraguayban, egy pedig Pápua Új-Guineában, amelyek tagjai között az akne szinte ismeretlen kór. Étrendjük kizárólag gyümölcsből, halból, zöldségekből és olajos magvakból áll, finomított cukrot nem fogyasztanak.

Dohányzás, stressz, naptej, szauna

A British Journal of Dermatology egy korábbi felmérése szerint a 25-50 év közötti dohányzó nők 42 százaléka küzd aknéval, míg a nemdohányzóknak csupán tíz százaléka. A dohányzás és az akne kialakulása közötti kapcsolat azonban egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a dohányzó nők 58 százalékánál miért nem alakul ki a bőrprobléma.

Stressz hatására megnő egyes szteroidhormonok szintje, ami ugyancsak elősegíti az akne kialakulását.

Pattanásos kórképekre a napozás csak átmeneti gyógyír, ősszel és télen újult erővel térhetnek vissza a lebarnult bőrön kevésbé feltűnő elváltozások.

A folyamatos napozás vagy gyakori szoláriumozás gyakran elősegíti a pórusok eltömődését, amely fekete és fehér mitesszerek, illetve kisebb pattanások kialakulásához vezethet. Ráadásul a zsíros, olajos alapú naptejekben található anyagok hatására még jobban elszaporodhatnak a pattanások.

Bár a szauna vagy a gőzfürdő segíti a méregtelenítést, a verejtékcseppekhez könnyen tapad szennyeződés is. Így a bőrgyógyászok inkább azt ajánlják az aknéval küzdőknek, hogy kerüljék az izzasztó kamrákat.