Milyen ágyban alszunk a legmélyebben?

Vágólapra másolva!
Felnőtt korában az ember gyakran akkor sem tud elaludni délután, ha megtehetné. Vakáció alatt érdemes kipróbálni, mennyivel könnyebben álomba merülünk egy lágyan ringatózó függőágyban. Svájci kutatók vizsgálatából most azt is megtudhatjuk, mi ennek az oka.
Vágólapra másolva!

A Current Biology című szaklapban közölt cikk szerint a ringó fekhely nemcsak az elalvást segíti, de az alvás minőségét is javítja: segíti a mély alvás elérését és növeli annak időtartamát.

Régi megfigyelés, hogy a ringatásnak álmosító hatása van - nem véletlen, hogy a kisbabákat ősidők óta ringatással altatják. Sophie Schwartz, a Genfi Egyetem kutatója és munkatársai most azt vizsgálták, milyen hatással van a ringatás az alvást kísérő agyi folyamatokra.

A kutatók tizenkét felnőtt önkéntest vontak be a vizsgálatba, akik jó alvók voltak, és általában nem szenvedtek napközbeni álmosságtól. A résztvevőket arra kérték, hogy két alkalommal feküdjenek le délután aludni 45 percre egy rögzített, illetve egy lágyan ringatózó ágyon. Alvás közbeni agyi aktivitásukat elektroencefalogrammal (EEG) követték.

Megerősítve a hétköznapi tapasztalatokat, minden egyes résztvevő gyorsabban álomba merült a lengő ágyban, mint a stabil helyzetűben. A ringatás továbbá az EEG-görbén jól látható változásokat idézett elő az alvást kísérő agyi hullámokban.

Egyrészt nőtt az alvás úgynevezett N2 fázisára jellemző hullámok időtartama. Az N2 a mély alvás egyik szakasza, amely egy normális éjszakai alvásnak körülbelül a felét teszi ki. Másrészt megnőtt az úgynevezett alvási orsók mennyisége is. Az alvási orsók viszonylag nagy amplitúdójú, gyors agyi hullámok sorozatát jelentik, amelyek az EEG-görbén megjelenő alakjukról kapták a nevüket. Az orsók megjelenése a mély alvásra jellemző, és összefügg a külvilágból érkező ingerek "kirekesztésével", valamint az új információk tartós rögzítésével, beépítésével.

A kutatók a következőkben azt szeretnék megvizsgálni, hogy a ringatást lehet-e alkalmazni alvászavarok kezelésére, illetve - az alvási orsók keletkezésének serkentése révén - az agyi károsodást követő gyógyulás segítésére.