Szerdán kezdődött meg az Egyesült Királyságban az első vizsgálat, amelyben az infarktus és a stroke megelőzését szolgáló kombinált tabletta hatékonyságát vizsgálják az ötven év felettiek körében.

A "politabletta" ötlete Nicholas Ward és Malcolm Law nevéhez fűződik, akik 2003-ban az egyik legrangosabb orvosi szaklapban, a British Medical Journal (BMJ) hasábjain javasolták a koleszterinszintet és vérnyomást csökkentő gyógyszereket egyaránt tartalmazó tabletta alkalmazását. Mindkét kutató a University of London prevenciós (a megelőzést szolgáló) orvoslással foglalkozó Wolfson Intézetének munkatársa.
 
A szerzők úgy vélték, hogy ha a politablettát minden 55 év feletti ember és minden kardiovaszkuláris betegségben szenvedő szedné, a szívinfarktus és a stroke (agyérkatasztrófa, agyvérzés) gyakorisága nagyobb mértékben csökkenne, mint bármilyen más ismert stratégia hatására. A BMJ akkori szerkesztője szerint a lap több mint 50 éve nem közölt ilyen fontos cikket. 

A Wolfson Intézet kutatói évek óta dolgoznak tervük megvalósításán. Reményeik szerint a most induló vizsgálat eredményei nyomán néhány éven belül az Egyesült Királyság minden 50 év feletti lakója olcsón megveheti a tablettát a patikában.

A tabletta összetétele

A tabletta valamennyi komponensének lejárt már a szabadalma, ezért szabadon és olcsón lemásolhatók. Az egyik hatóanyaga a simvastatin, amely csökkenti a koleszterinszintet, a másik három pedig a losartan, a hidroklórtiazid és az amlodopin, amelyek csökkentik a vérnyomást (a tabletta mindhárom szerből csak a szokásos dózis felét tartalmazza).

Ha beválik, másfél-két éven belül kapható lehet

A vizsgálatban egyelőre száz ember vesz részt, akiket kizárólag életkoruk alapján válogattak ki. A résztvevők 12 hétig politablettát, 12 hétig placebo-készítményt fognak szedni minden nap (nem fogják tudni, hogy milyen sorrendben), miközben vérnyomásukat és koleszterinszintjüket is monitorozzák. A 24 hét leteltével minden résztvevő két éven át fogja szedni a politablettát, lehetővé téve a hosszú távú hatások vizsgálatát.

Ha a tabletta beváltja a hozzá fűzött reményeket, forgalmazásához nem lesz szükség a szokásos hosszú gyógyszerengedélyezési folyamatra, mivel mint említettük, minden komponensét régóta alkalmazzák, önmagában és egymással kombinálva is. A kutatók szerint akár másfél-két éven belül forgalomba kerülhet, valószínűleg vényköteles gyógyszerként.