A depressziónak van pozitív mellékhatása is

Vágólapra másolva!
A depresszióról általában a szomorúságra, apátiára, szórakozottságra asszociálunk - ám egy új kutatás kísérletes bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a depressziónak pozitív mellékhatása is lehet.
Vágólapra másolva!

A Journal of Abnormal Psychology című szaklapban közölt vizsgálatban Bettina von Helversen (Baseli Egyetem, Svájc) és munkatársai azt találták, hogy a depresszióban szenvedő emberek jobban teljesítenek a többlépcsős döntési folyamatokban, mint nem depressziós társaik.

A vizsgálatban súlyos (klinikai) depresszióban szenvedő, nem depressziós, illetve egy súlyos depressziós időszakból éppen kilábaló emberek vettek részt. A kísérleti személyek egy olyan számítógépes játékot játszottak, amelyben egy álláshirdetésre jelentkező fiktív személyek közül kellett kiválasztani a legmegfelelőbbet.

A depressziós alaposabb és kitartóbb

A játékban minden jelentkezőnek más-más pénzbeli értéke volt, és minél magasabb volt az összeg, annál jobbnak számított a jelölt. A résztvevőknek egyenként, véletlenszerű sorrendben mutatták be a jelölteket, és el kellett dönteniük, mikor érdemes abbahagyni a keresést, és kiválasztani az adott pillanatban látható jelöltet.

Ebben a játékban, amely számos hétköznapi döntési helyzethez hasonlít, - például a lakásvásárláshoz vagy a társkereséshez -, létezik egy optimális stratégia. A kutatók azt találták, hogy a depresszióban szenvedő betegek jobban megközelítették ezt a stratégiát, mint a nem depressziósok: míg az egészséges résztvevők viszonylag kevés jelöltet néztek meg, mielőtt kiválasztottak egyet, a depressziósok alaposabban körülnéztek és jobban kifizetődő döntéseket hoztak.

Ez az első bizonyíték arra, hogy a klinikai depressziónak lehet pozitív mellékhatása is, ami a pszichológusok körében évtizedek óta vita tárgya. Bár számos megfigyelés igazolja, hogy a depresszió legtöbb tünete kedvezőtlenül hat a gondolkodásbeli képességekre, egyes szakemberek már korábban felvetették, hogy javíthatja a helyzetelemző készséget és a kitartást, vagyis olyan tulajdonságokat, amelyek komplex feladatok esetén hasznosak lehetnek. Egyes korábbi kutatások megerősítették ezt az elméletet, ám ez az első vizsgálat, amelyben a depresszió súlyos formája esetén is kimutattak kedvező mellékhatást.