Mit tegyünk, hogy a születendő gyermek ne váljon allergiássá?

Vágólapra másolva!
Becslések szerint minden harmadik embernek szembe kell néznie az allergia kockázatával. A genetikai hajlamot ugyan nem lehet módosítani, de a betegség kialakulásának kockázatát megfelelő táplálkozással lehet csökkenteni. Jó, ha a megelőzés már a fogantatás előtt elkezdődik, a csecsemők hozzátáplálásáról pedig az allergológusok új nézeteket vallanak.
Vágólapra másolva!

"Ma Magyarországon az egy évben megszülető körülbelül 90 ezer gyerek harmadánál, azaz hozzávetőlegesen 30 ezer gyereknél előbb vagy utóbb jelentkezhetnek allergiás tünetek" - mondja dr. Réthy Lajos, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet allergia-megelőzéssel foglalkozó főorvosa. Ha azonban a szülők már a várandósság alatt, valamint csecsemőkorban tudatosan figyelnének az allergia megelőzésére, ez a szám mérsékelhető lenne.

A genetikai hajlamot nem lehet módosítani

"Természetesen a genetikai hajlamot nem lehet módosítani: ha a hajlam megvan a családban, az valószínűleg öröklődni fog, de a megelőzés terén sokat lehet tenni" - mondja dr. Réthy Lajos.

"A megelőzést pedig érdemes már a fogantatás előtt megkezdeni" - mondja Vadai Mónika természetgyógyász, orvosi gyógynövényszakértő. "Nem szerencsés, ha valaki akkor esik teherbe, amikor épp allergiás tünetekkel küzd, és az immunrendszere legyengült állapotban van. A fogantatás előtt az allergiát érdemes mindkét félnél kezelni, az immunrendszert pedig a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógynövényekkel helyreállítani. Az immunrendszer bástyája a béltraktus, így nagyon fontos, hogy az emésztés is rendben legyen" - teszi hozzá a természetgyógyász.

Változatos étrend a várandósság alatt

Az orvostudomány mai állása szerint a várandós kismama azzal nem csökkenti a gyermek allergiakockázatát, ha terhessége alatt kerüli a lehetséges allergén ételeket, mint például a tejtermékeket vagy a halat. "Sőt, mivel ezek a táplálékok gazdagok olyan telítetlen zsírsavakban, amelyek a magzati és csecsemőkori idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlenek, kihagyásuk árthat a gyereknek. Brit felmérések szerint a terhesség alatt korlátozott étrendet követő nők gyerekeinek iskolai teljesítőképessége rosszabb volt, mint a várandósság alatt változatosan étkezőké. Az anyai allergénkerülő diéta tehát hiányállapotokhoz vezethet" - mondja az allergológus. Persze ha a kismamának ismert, súlyos táplálékallergiája van, akkor ezt szem előtt kell tartani.

"A várandósság alatt együnk változatosan, mutassunk be mindent a magzatnak, kis mennyiségben ismertessük meg minél többféle táplálékkal" - tanácsolja a természetgyógyász is.

Egy nemrég publikált norvég vizsgálat szerint a gyermekallergia kockázatát csökkentik a várandósság utolsó harmadában és a szoptatás időszakában a kismama által fogyasztott probiotikumok, mivel befolyásolják a csecsemőkori bélflórában természetesen is jelen lévő hasznos baktériumok mennyiségét. A hasznos bélbaktériumokhoz nem csak gyógykészítményekből, hanem táplálékból, elsősorban élőflórás joghurtokból is hozzájuthatunk.

A születés módja is befolyásolja az allergia kockázatát

"Magyarországon a koraszülések aránya nagyon magas, hozzávetőlegesen 8-9 százalék körül van, ami majdnem duplája a nyugat-európai értékeknek. A koraszülés pedig sajnos sokszor együtt jár inkubátoros, antibiotikumos kezeléssel, ez utóbbi pedig tönkreteszi a csecsemő amúgy is éretlen bélflóráját. Pedig a hasznos bélbaktériumok az immunrendszer tanítói, ezért nagyon fontos a hasznos Bifidobaktériumok pótlása a koraszülött csecsemőknél is " - mondja Réthy Lajos.

A császármetszés ugyancsak csökkenti e baktériumok mennyiségét a csecsemőnél. "A baba a szülőcsatornában rengeteg hasznos baktériumok nyel be, császármetszésnél azonban ehhez nem jut hozzá" - magyarázza az allergológus.

Négy-hat hónap kizárólagos szoptatás felére csökkentheti az allergia kockázatát

Az allergia megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a szoptatás: a szakemberek legalább 4, de inkább 6 hónapos kor körüli ideig tartó kizárólagos szoptatást ajánlanak. "Négy hónapnál rövidebb ideig történő szoptatás esetén az allergia elleni védelem nem alakul még ki" - mondja Réthy.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Bécsi Egyetemmel közösen jelenleg kutatást folytat a kora csecsemőkori probiotikumok allergiamegelőző hatásának okairól. "Vizsgáljuk, hogy a kismamák probiotikum-fogyasztása milyen módon csökkenti a szoptatott gyermekek allergiakockázatát. Ami már látszik, hogy a kismamák által fogyasztott megfelelő, csecsemőkor-specifikus probiotikumok növelik az anyatej antioxidáns kapacitását, aminek szerepe lehet az allergiakockázat csökkentésében" - mondja Réthy.

Ha nincs lehetőség a szoptatásra, a szakember olyan tápszert ajánl a kockázat csökkentésére, amely tartalmazza az újszülött számára ideális csecsemőkori bifidusz-bélbaktériumokat is.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Új ajánlások a csecsemők hozzátáplálásáról

"Mára már megdőlt az az elmélet, hogy a tojás, a tejtermékek, a hal, és a további esetleges allergének minél későbbi, egyéves koron túli bevezetése csökkentené az allergiák kockázatát. Egy 2008-as metakutatás a korábbi évtizedek összes tudományos közleményét átnézte e téren, és arra jutott, hogy az egyéves koron túli, késleltetett bevezetés nem óv meg az allergiától" - mondja az allergológus. Ez sok szülő számára meglepően hangzik, hiszen a gyermekorvosok többsége nem ezt az álláspontot képviseli, és sokan közülük a tejet csak egyéves, a mogyorót hároméves kor után javasolja. Dr. Réthy szerint a savanyított, feldolgozott tejtermékek, mint a túró vagy a sajt már pár hónappal egy éves kor előtt is adhatók. A mogyoró adásával azonban a szakember szerint is jobb vigyázni, márcsak az apró magvak okozta fulladás veszély miatt is.

Az új szemléletmódra viszont jó példa a glutén korai bevezetésének ajánlása. "A glutén bevezetésének megkezdését az érvényes európai és hazai ajánlások mindenképpen legkésőbb a hetedik hónap előtt, legkorábban a negyedik hónaptól javasolják egészen kicsi adagban, a szoptatási szokások változatlan fenntartása mellett" - mondja az OGYEI szakembere. A korai bevezetéssel a lisztérzékenység és az 1. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

"Hathónapos kor után először a kevésbé allergén ételekkel, körtével, répával, sütőtökkel kezdjük a hozzátáplálást, és hetente csak egy ételt vezessünk be, mert előfordulhat, hogy csak késleltetve, 3-4 nap múlva jelentkezik allergiás reakció" - teszi hozzá Vadai Mónika.