Képes-e az ember érzékelni a Föld mágnesességét?

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint az emberi retina egyik fehérjéje képes érzékelni a Föld mágnesességét.
Vágólapra másolva!

A vándorló állatok - például egyes madarak és tengeri teknősök - számára a Föld mágneses mezőjének érzékelése kulcsfontosságú a tájékozódáshoz a hosszú vándorút során. Az emberről általában azt gondolják, hogy nem képes érzékelni a mágnesességet. A Massachusetts Orvosi Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy az emberi retina egyik fehérjéje esetmuslicákba (Drosophila melanogaster) ültetve képes mágneses érzékelőként működni - olvasható a Nature-család egyik legfiatalabb, biológiai, fizikai és kémiai témákat is felölelő lapjában, a Nature Communications-ben.

A vándorló állatfajok nagy részénél a Föld mágneses terének érzékelésében fontos szerepe van a kriptokróm (CRY) nevű fehérjében fény hatására zajló kémiai reakcióknak. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy ez a fehérje ecetmuslicákban fényérzékeny mágneses szenzorként működhet.

Hogy megvizsgálják, a fehérje emberi változata, a hCRY2 képes-e hasonló érzékelésre, Steven Reppert neurobiológus és munkatársai létrehoztak egy olyan mutáns Drosophila-törzset, amelyben a kriptokróm fehérje Drosophila-változata helyett az emberi fehérje, a hCRY2 termelődik. A muslicák mágnesesség-érzékelő képességét egy korábban kifejlesztett módszerrel tesztelték.

A vizsgálathoz egy T-alakú tartály egyik karjában elektromágnessel mágneses mezőt hoztak létre. Ha a muslicákat a tartályba eresztették, az állatok egyértelműen a nem mágneses területet részesítették előnyben a mágneseshez képest. Azonban ha a mágnesezést egy kellemes ingerrel (cukoroldattal) társították, az állatok egy idő után egyre inkább a mágneses teret preferálták. A mágnesesség érzékeléséhez megfelelő fényviszonyokra volt szükség.

Ezek a kísérletek egyértelműen azt mutatták, hogy az emberi hCRY2 fehérjét hordozó ecetmuslicák képesek érzékelni - fénytől függő módon - a mágneses mezőt és reagálni rá. A hCRY2 tehát rendelkezik azzal a molekuláris képességgel, amely szükséges a mágnesesség érzékeléséhez.

A massachusettsi csoport eredményei megnyithatják az utat az emberi mágnesesség-érzékelés további vizsgálata előtt. A kutatók szerint különösen érdekes, hogy milyen hatása van a mágneses mezőnek a látás alapján történő tájékozódásra.