Kapcsolatot találtak a sófogyasztás és az alvás minősége között

2011.11.07. 11:25

Alvás közben sok embernek időnként kimarad a lélegzetvétele, ami néhány másodpercig, de akár fél percig is tarthat és több betegség tünete, kockázati tényezője lehet. Egy kanadai vizsgálat szerint a kihagyó légzés a konyhasó bevitelének csökkentésével javítható.

Az éjszakai nyugalom közben, álmában történő alvási légzésszünetéről (apnoeáról) az érintett személy általában nem is tud, csak környezete veszi észre, és ha ez a szünet hosszú másodperceket jelent, az a hozzátartozókat félelemmel töltheti el.

A részletes orvosi vizsgálatok szerint az alvási légzésszünet egyik oka, hogy a garat hátsó részében található izmok túlságosan elernyednek és átmenetileg elzárják a légutakat, a másik ok az agyi légzőközpont kihagyó ingerképzése. Az sem ritka, hogy ezek kombinációjáról van szó.

Szívelégtelenségben minden második betegnél előfordul az alvási légzésszünet, ami ilyenkor még tovább rontja az eleve nem megfelelő vérkeringést és a szervezet oxigénellátását. Kanadai kutatók Takatoshi Kasai vezetésével ezért foglalkoztak vérkeringési elégtelenség miatt kezelt betegeik éjszakai alvásának vizsgálatával.

A vizsgált személyekre éjszakánként olyan műszereket szereltek, amelyekkel folyamatosan figyelhették a szívműködést, a légzést, az agyműködést és az alsó végtagon esetlegesen kialakult ödéma viselkedését. Szívelégtelenségben ugyanis sok páciens alsó végtagja napközben megdagad, ödémás lesz, ám ez a folyadékgyülem éjszaka jórészt fölszívódik, bejuthat a tüdőbe, illetve a nyaki szövetekbe és megnehezítheti a légzést.

Mivel a túlzott konyhasó bevitel fokozza a vízvisszatartást és így az ödémák kialakulásának kockázatát, a kutatók 54, szívelégtelenség miatt kezelt beteget úgy tanulmányoztak, hogy gondosan figyelték a konyhasó bevitelt és a légzést.

Egyértelműen azt találták, hogy ha a keringési elégtelenségben szenvedő beteg sok sót fogyasztott, lényegesen gyakoribb volt a kimaradó lélegzetvétel, mint akkor, ha sószegény étrendre fogták. Ez kiváltképp azoknál a férfiaknál érvényesült, akiknek a veseműködése is károsodott, mivel náluk a só- és vízkiürítés is rosszabb volt.

 A fontos tudományos fölismerést tartalmazó tanulmányt az Amerikai Kardiológiai Kollégium folyóirata közölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK