Nehéz elfogadni, hogy egy gyermek gyógyíthatatlan beteg. A szülők gyakran nem tudnak a megváltozhatatlanba beletörődni, és az alternatív gyógymódok felé fordulnak, miközben önkényesen lecsökkentik vagy elhagyják a gyerek gyógyszeradagját.

"Ha egy gyermek 1-es típusú cukorbeteg, egy életen keresztül inzulinra lesz szüksége. Ez olyan tény, mint a halál. Nulla százalék arra az esély, hogy az inzulin valaha is elhagyható lesz. És ebbe, csakúgy mint a halál tényébe, nem könnyű belenyugodni" - mondja dr. Blatniczky László, a Szt. János Kórház Budai Gyermekkórház részlegének főorvosa, gyermek diabetológiai szakrendelésének vezetője.

A főorvos szerint a gyermek gyógyíthatatlan betegségének elfogadása hasonlít a gyászreakcióra. "A szülő először keresni kezdi a felelősöket, majd egyszerűen nem akar beletörődni a megváltozhatatlan tényekbe, és megoldásokat keres - ilyenkor fordul a paramedicinális gyógyászat felé. Azt szoktam mondani, hogy mindent ki lehet próbálni, az akupunktúrától az energiaátvitelig, de az inzulinadagot csökkenteni vagy elhagyni tilos" - mondja dr. Blatniczky.

Az egyoldalú diéta hosszú távon biztos, hogy árt

"Hetente találkozom olyan szülővel, aki arról számol be, hogy ilyen-olyan, gyógyulást ígérő diétáról, vagy egyéb módszerről olvasott az interneten, amelyekkel talán a gyermek inzulinadagja csökkenthető. Amikor kikérik a véleményem, az még a szerencsés eset. De havonta van egy-két olyan szülő is, aki bevallja, hogy önkényesen próbálkozott a gyerek inzulinadagjának csökkentésével, de a gyermek anyagcseréje annyira felborult, hogy gyorsan visszaállt az előírt adagra" - mondja a Budai Gyermekkórház főorvosa. A szakember szerint elsősorban olyan gyerekek szüleire jellemző az ilyen típusú kísérletezés, akik gyermekéről még relatíve frissen, 1-2 éven belül derült ki a betegség, és a család még nem tudta elfogadni, feldolgozni a megváltoztathatatlan tényeket.

Az egyoldalú diéták egészséges gyermek esetében is előbb-utóbb hiánybetegséghez vezetnek, anyagcsere-betegségben szenvedő gyermek esetében pedig különösen veszélyesek. A táplálkozáskutatók által összeállított ideális étrendben a bevitt energia 50 százaléka származik szénhidrátból, 20 százaléka fehérjéből, 30 százaléka pedig zsírból. "Ismert az inzulin és szénhidrátok közötti összefüggés, ami alapján sok szülő úgy véli, hogy ha 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő gyermeke szénhidrátbevitelét lecsökkenti, inzulinadagja is mérsékelhető. Egy krónikus betegségben szenvedő gyermek gyógyszeradagját azonban a kezelőorvossal való konzultáció nélkül nem szabad megváltoztatni" - mondja dr. Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Diabétesz Osztályának vezetője. A szénhidrátok vélt vagy valós csökkentésével párhuzamosan mérsékelt inzulinmennyiség könnyen diabéteszes ketoacidózishoz ("kómához") is vezethet.

Az egyoldalú étrend miatt gyógykezelésre kerülő gyermekek szüleit a szakemberek próbálják rávenni, hogy az egyes tápanyagokból a dietetikusok által ajánlott arányokat tartsák be. "Ezt általában sikerül megértetni a szülővel, de nem mindig. Értem én, ha egy szülő egy beteg kisgyermek esetében minden lehetőséget megragad, ami a gyermek cukoranyagcseréjében javulást ígér. De miért könnyebb meghallani egy nem orvos szavait, mint az orvosét? Valószínűleg ebben benne van az is, hogy most egy eléggé orvosellenes társadalomban élünk" - mondja dr. Körner Anna.

Forrás: AFP

1-es és 2-es típusú cukorbetegség: van különbség!

"Az is probléma, hogy a laikus, féllaikus ember sokszor nem tud különbséget tenni az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között. Míg az utóbbiban szenvedők anyagcseréje a diéta vagy a mozgás hatására valóban jelentősen javulhat, ugyanez nem igaz az 1-es típusú cukorbetegségre. Az inzulin nem lesz elhagyható a speciális étrend vagy a gyógyteák, stb. hatására" - mondja dr. Blatniczky László.

Míg az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, a 2-es típusú úgynevezett civilizációs betegség, amely elsősorban a helytelen táplálkozás (különösen a magas glikémiás indexű, vagyis a vércukorszintet gyorsan növelő ételek - cukor, fehér liszt - túlzott fogyasztása) következménye.

Az 1-es típusú diabétesz esetében az immunrendszer idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, és ezek autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak. A betegség jellemzően 30 éves kor alatt jelentkezik, kezeléséhez inzulinra van szükség.

A 2-es típusú diabétesz esetében a magas glikémiás indexű ételek miatt a hasnyálmirigy folyamatosan fokozott inzulintermelésre kényszerül, hogy csökkentse a vércukorszintet, ám egy ponton "feladja a küzdelmet", a tartósan magas vércukorszint pedig érelmeszesédeshez, infarktushoz, impotenciához, vaksághoz vezethet. A betegség, amely általában 40 éves kor felett jelentkezik, a kezdeti szakaszban életmód-változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés) kezelhető, később pedig vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítmények ajánlottak. Körülbelül 600 ezer magyar szenved 2-es típusú cukorbetegségben.

1-es típusú cukorbetegekre veszélyes a paleolit diéta

A Semmelweis Egyetemnek a Diabétesz Világnap alkalmából kiadott közleménye az 1-es típusú cukorbetegség esetén veszélyes diéták közül külön kiemeli a paleolit korszakot idéző étkezést, melynek kapcsán csodálatos gyógyulásról szóló történetek is olvashatóak. A diéta egyik jellemzője, a szokásosnál több zöldség fogyasztása természetesen egészséges, de a nagy mennyiségű hús bevitele, amit a paleolit étrendben szintén javasolnak, fokozott fehérjebevitelt jelent, ami a cukorbetegség miatt amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, a magas zsírtartalmú vörös húsok pedig megemelik a húgysav-szintet, ami például köszvényhez vezethet.