Segít az A-vitamin-hiány ellen az új zöldségfajta

Vágólapra másolva!
Az A-vitamin-hiánnyal küzdő afrikaiak és ázsiaiak megsegítésére egy újfajta édesburgonyát vetnének be.
Vágólapra másolva!

Egy természetes módon, keresztezéssel létrehozott új édesburgonya- (batáta-) fajta hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az A-vitamin-hiányban szenvedők aránya az afrikai országokban - adta hírül a NewScientist ismeretterjesztő magazin. Az új fajta a hagyományos édesburgonyánál 4-6-szor több béta-karotint tartalmaz - a tápanyag pedig a szervezetben A-vitaminná alakul.

Az A-vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez és az éleslátás megőrzéséhez. Hiánya vaksághoz vezethet - a statisztikák szerint Afrikában és Ázsiában évente félmillió gyerek vakul meg A-vitamin-hiány miatt.

A segélyszervezetek jellemzően évente kétszer A-vitamin-készítményeket osztanak a rászorulóknak, ugyanakkor a nemzetközi szervezetek is felismerték már, hogy ésszerűbb lenne helyben termesztett zöldségekkel-gyümölcsökkel biztosítani a szükséges vitaminmennyiséget.

Az új édesburgonya hatását tízezer ugandai háztartásban tesztelték. Az eredmények szerint azoknak a nőknek és gyerekeknek, akik az új batátafajtát fogyasztották, kétszeresére nőtt az A-vitamin-bevitelük azokhoz képest, akik továbbra is a hagyományos fajtát ették.

Az új édesburgonya segítségével a vizsgálatban részt vevő gyerekek 90 százalékát sikerült megóvni az A-vitamin-hiánytól, míg a kontrollcsoportnál, azaz a hagyományos batátát fogyasztóknál ez az arány csak 50 százalékos volt.

Az ugandai projektről és az új édesburgonyafajtáról a Journal of Nutrition című szaklap számolt be.