Az immunrendszert is serkenti a népszerű fűszer

Vágólapra másolva!
Az indiai és közel-keleti konyha nélkülözhetetlen fűszere a kurkuma, amely amellett, hogy kiváló ízt ad a curry jellegű ételeknek, számos pozitív élettani hatással is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A kurkuma az indiai, dél-ázsiai és közel-keleti konyha ízletes, élénksárga színű fűszere, amelyet elsősorban curry jellegű ételek készítéséhez használnak. Indiában nagy tisztelet övezi e fűszert, amely fontos szerepet tölt be az ájurvédikus gyógyászatban, valamint esküvői és vallási szertartások során is.

A kurkumáról korábban már kiderült, hogy védi a szívet, a májat, sőt az Alzheimer-kór ellen is hatékonyan bevethető, egy új kutatás pedig az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásaira derített fényt. Az Oregon Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a kurkumában található kurkumin nevű vegyület képes megnövelni az immunrendszerben fontos szerepet betöltő katelicidin antimikrobiális peptid (CAMP) szintjét. E nélkülözhetetlen protein legfontosabb szerepe az, hogy segítséget nyújt az immunrendszernek a szervezet számára ismeretlen baktériumok, vírusok vagy gombák elleni védekezésben.

Mesterséges fehérjeszint-növelés

A CAMP fehérjéről annyit már korábban is tudni lehetett, hogy D-vitaminnal növelhető a szintje. Mivel a fehérje mennyiségének mesterséges növelése több betegség (pl. fertőzések, pikkelysömör vagy egyes daganatok) kezelésében komoly segítséget nyújthat, ezért a közelmúltban számos kutatás koncentrált a hatásmechanizmus pontos megismerésére. A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy a D-vitaminon kívül más vegyületekkel is elérhetnek-e hasonló szintemelkedést, ezért vizsgálták például az omega-3 zsírsavak és a kurkumin hatását is. Előbbi nem hozott számottevő eredményt, a kurkumin azonban közel háromszorosára emelte a CAMP mennyiségét.

A kurkuma mindenképpen megérdemli, hogy odafigyeljünk rá, és fényt derítsünk esetleges további jótékony táplálkozási és gyógyászati hatásaira - derül ki a Journal of Nutritional Biochemisty című szaklap cikkéből. Bár a kurkumin CAMP-szintet növelő hatása közel sem olyan erős, mint a D-vitaminé, alternatív megoldásként hatékonyan alkalmazható lehet. Kurkumából a legtöbben ugyan nem fogyasztanak egyszerre túl sokat, de elképzelhető, hogy a hosszabb távon bevitt kisebb mennyiség is gyulladásgátló hatást fejthet ki a gyomor- és bélrendszerben - mondta el a kutatás vezetője.