Vágólapra másolva!
Az étrendben bekövetkező változások már igen rövid idő alatt megváltoztathatják a bélrendszerben található baktériumok és egyéb mikroorganizmusok számát és összetételét – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az emberi szervezet rendkívüli alkalmazkodóképességére hívja fel a figyelmet az a kutatás, amelynek eredményét most tette közzé a Nature tudományos magazin. A vizsgálatban részt vevőket arra kérték, hogy normál étrendjükről térjenek át vagy növényi alapú, vagy pedig állati eredetű élelmiszerekben gazdag étrendre. Meglepő módon az étrend megváltozása már egyetlen nap után tetten érhető volt, ugyanis a résztvevők bélflórájának összetétele módosult – olvasható a cikkben.

Az nem újdonság, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek hosszú távon komoly szerepük van a bélflórát alkotó mikroorganizmusok egyensúlyának fenntartásában, de az a kutatókat is meglepte, hogy a változásokra villámgyorsan reagált a szervezet.

Eltérő mikrobiális tevékenység jellemzi a növényi és az állati eredetű táplálékot fogyasztókat: míg a húsevők mikrobiomja (a szervezetben élő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok közössége) inkább a fehérje lebontására irányul, addig a „növényevőké” a szénhidrátok emésztése felé tolódik el. Az állati eredetű ételeket fogyasztók bélflórájában nagyobb számban vannak jelen az epefolyadéknak ellenálló mikroorganizmusok, ezen belül is ki kell emelni a Bilophila wadsworthia baktériumot, amelyet már korábban is a gyulladásos bélbetegségek kialakulásával hoztak összefüggésbe.

A kutatók szerint a mostani eredmények alátámasztják azt a feltételezést, miszerint az emberi szervezetben kapcsolat van a táplálékkal bevitt zsírsavak, az epetermelődés és a gyulladásos bélbetegségek kialakulását előidéző mikroorganizmusok szaporodása között.

Mivel azonban a szervezet rendkívül gyorsan képes reagálni az étrendbeli változásokra, lehetőség nyílik olyan hatékony étrendi minták összeállítására, amelyekkel csökkenteni lehet a belekben élő káros mikrobák túlszaporodásával összefüggésbe hozható betegségek, például a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát.