Dr. House kollégáit is megizzasztó új betegséget terjesztenek a szúnyogok

A szúnyogirtás tudományos módszere,  oxitec
Entomologist Helge Kampen examines an Asian bush mosquito in the so-called 'Insectary' of the Friedrich Loeffler Institute, German Research Institute for Animal Health on the island of Riems, Germany, 06 June 2014. Scientists doing research on the Asian bush mosquito as well as domestic mosquito species in the new security laboratory. Photo: Stefan Sauer/dpa
Vágólapra másolva!
A kutatók újabb okot találtak arra, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezzenek visszaszorítani a szúnyogok szaporodását. Felfedezték ugyanis, hogy az eddig ismert betegségek, például malária, sárgaláz, dengue-láz mellett egy rejtélyes, nemrég leírt bakteriális betegséget is terjesztenek.
Vágólapra másolva!

A betegséget először 1990-ben írták le, és 2008-ban ismerték fel, hogy a Rickettsia felis baktérium által terjesztett kór egyre nagyobb globális fenyegetést jelent az emberek számára.

A kórokozó sok más bakteriális betegséghez hasonló tüneteket okoz, és csak az újabb kutatások derítették ki, hogy gyakran ez áll a hátterében az orvosok által csak

„ismeretlen eredetű lázként”

diagnosztizált betegségeknek. Ez különösen érvényes a malária által sújtott területekre.

Egy ázsiai szúnyogfajt vizsgáló entomológus Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

Dr. House-t is próbára tette volna

A „macskabolha tífuszként” is ismert betegség Ausztráliában már 2009-ben a címlapokra került, amikor egy kilenc éves kislány kapta el. A rejtélyes kórt a Dr. House sorozatban megismertekhez hasonló hosszas és sok tévedéssel járó procedúrával sikerült csak diagnosztizálni.

Mint Philippe Parola, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmány társszerzője elmondta a QZ.com hírportálnak, részben azért tudnak olyan keveset a Rickettsia felis okozta fertőzésekről, mert csak laboratóriumi diagnózissal lehet elkülöníteni ezeket.

A betegség tünetei rosszul körülírhatók és könnyen összetéveszthetők más betegségekéivel,

mondta Parola, ebből következően szinte biztos, hogy gyakran tévesen diagnosztizálják.

Korábban nem gondoltak a szúnyogokra

Az amerikai közegészségügyi intézet (CDC) népegészségügyi szempontból már akkor is jelentős potenciális veszélyforrásként jelölte meg a Rickettsia felis okozta betegséget, amikor még úgy tudták, hogy csak a bolhák és a kullancsok terjeszthetik. Ezt a veszélyt jelentősen fokozza, hogy kiderült, a szúnyogok révén is átkerülhet a kór.

– nyilatkozta 2010-ben dr. Chris Paddock, a CDC képviselője.

„Noha jelen tudásunk szerint a Rickettsia felis fertőzés még nem szedett halálos áldozatot, széleskörű elterjedtsége miatt úgy gondoljuk, hogy valószínűleg nagyon fontos Rickettsia okozta betegség” – tette hozzá Paddock.