Színészek első rendezése a Sundance-en

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIRobert Redford 2002-ben speciális Oscar-díjat kapott az amerikai független filmezésért kifejtett munkájáért, vagyis mindazért, amit az elmúlt 22 évben a fiatal, önálló gondolkodású filmművészek támogatásáért tett. Redford 1980-ban alapította a Sundance Intézetet, ami az elmúlt években az amerikai független filmesek legfontosabb szervezetévé vált. A hozzá kapcsolódó filmfesztivál pedig a független filmkészítők legjelentősebb fórumává, amelynek programjába bekerülni rang - és kiváló lehetőség az ismertté válásra.

Jennifer Aniston például a 2002-es Sundance Filmfesztiválnak köszönhette, hogy elkezdték komolyan venni filmszínésznőként. Korábban minden próbálkozása kudarcot vallott, és csak a Jóbarátok Racheljeként volt sikeres. A januárban bemutatott The Good Girl című filmje azonban - mely független alkotásként Park Cityben debütált - egy csapásra elismertté tette a szigorú szakma előtt. Azóta Hollywood is elhalmozza feladatokkal.

A 2003-as Sundance Filmfesztiválon ismét két sztár mutatkozik be új oldaláról. Matt Dillon és Salma Hayek azonban nem a színészetben fedezett fel új területeket, hanem a rendezés felé kacsingat. Dillon filmje, a City Ghost egy szélhámosról szól, aki Kambodzsába utazik egy újabb csalás miatt.
Salma Hayek The Maldonado Miracle című alkotása pedig egy mexikói kisvárosban játszódik, amelynek Jézus-szobrából egy nap vér kezd szivárogni.

A 2003-as Sundance Filmfesztivál honlapjahttp://festival.sundance.org/index.html

Mindkét film több ezer pályamű közül került a programba a zsűri döntése alapján. A szervezők elmondása szerint a 2003-as fesztivál középpontba állítja az 1960-as, 70-es évek világát, mely több alkotás hátteréül szolgál.

A dokumentumfilmek között pedig megtalálható egy portréfilm a magyar származású, bohém életű Robert Capáról, akit a spanyol polgárháborúban és a II. világháborúban készített fotói világszerte híressé tettek.